Det har gått ett år sedan Norrans förra besök på Furuskolan. Då hade den stora renoveringen just börjat och hela huvudbyggnaden var tömd på elever. Istället har de pluggat i provisorier av olika slag.
Lagom till höstterminens start var klassrummen klara och undervisningen kunde flytta tillbaka. Det nya köket med matsal har dock dröjt till nu och än fattas den nya byggnad som ska inrymma de estetiska ämnena. Än fattas också inflyttning av fritidsgård och bibliotek.
Sedan storköket i Jörn lades ner 2019 har skolans mat lagats i äldreboendet Björkhammargården. Men nu läggs det köket ner helt, och kockarna på skolan ska laga mat för alla kommunala behov.
Där ska nu göras 100 portioner för skolans och förskolornas lunch, samt 40 portioner för lunch respektive middag till äldreomsorg och hemtjänst.
På helgerna ska en kock vara i tjänst, för att göra maten åt de äldre.
Den gångna veckan blev en utmaning för de totalt fyra kockarna; de flyttade all verksamhet samtidigt som de också lagade mat.
Onsdagen blev den stora premiärdagen med ballonger i taket eftersom skolan började då. Norran tittade in i köket 15 minuter före serveringen skulle börja.
– Det här blir jättebra bara vi får vänja oss, säger Magdalena Lindgren medan hon öser upp köttfärssås.
Spagettin är klar och finns i värmeskåp. David Vine tar också ut några bleck med klyftpotatis.
– Det blir extra lyxig mat i dag, förklarar han.
Som kronan på verket ska det bjudas på glass och chokladsås, som Lena Karlsson står och rör ihop.
Det gamla köket i Björkhammargården hade väldigt gammal utrustning, berättar de.
– Det hade nog aldrig uppdaterats sedan 70-talet. Det är en gigantisk skillnad för oss med all modern utrustning. Vi får två grytor istället för en, och två värmeskåp istället för ett, säger David Vine.
Parallellt med att skollunchen ställs fram läggs mat i kantiner och staplas i värmelådor. Dessa ska en av kockarna köra i väg till äldreboendet.
Förr i tiden skjutsades alltså maten i den motsatta riktningen. Då kördes den med taxi, men nu har köket fått en egen bil eftersom de även ska köra mat på helgerna.
Så kommer de förväntansfulla barnen. Några har redan varit här via fritids och kan rapportera att frukosten känns som en hotellfrukost.
Att man får ta lunchen själv från en buffé är de dock vana med sedan tidigare.
Eleverna förklarar sig nöjda med maten, men mest av allt hyllar de att man nu får äta i samma hus som skolan.
Det gamla skolköket fanns i en separat byggnad så man var tvungen att ta på sig skor och ytterkläder för att gå dit.
– Matsalen är ett lyft och det serveras fler alternativ nu när köket är alldeles intill. Elever som varit här på fritids,har ätit mer än vanligt och det är bra, då orkar de med eftermiddagen bättre, säger lärare Linnea Holmberg.
Rektor Ulrika Enmark säger att hon är nöjd med allt, och nämner särskilt att det gjorts fler grupprum och att klassrummen har trådlösa projektorer.
Fyra överblivna byggnader ska rivas, det arbetet har redan börjat och ska pågå till april. Utemiljön blir klar under sommaren.
Anledningen till att skolan hade tomma lokaler var att högstadiets elever flyttades till Boliden år 2016.
Skolan har nu 60 elever i förskoleklass till sexan. Dessutom finns en ny förskoleavdelning i skolhuset och ytterligare en förskola strax intill.