Skellefteå kommun håller på att ta fram en ny fördjupad översiktsplan för Jörn som ska antas senast sommaren 2023. Därför ville tjänstepersonerna som arbetar med planen och politikerna höra vad de som bor i Jörn har för visioner om bebyggelsen, trafiken, grönområdena, centrum och den offentliga miljön. Under måndagskvällen var företagarna i Jörn inbjudna och under tisdagskvällen fick övriga invånare och de som är aktiva i en förening tycka till om Jörn.
Norran fanns med när ett 20-tal företagare släppte loss sina tankar. Det var många idéer som presenterades under den 3,5 timmar långa workshoppen.
När det gäller bebyggelsen inledde planarkitekt Erik Andersson, som är projektledare för framtagningen av den fördjupade översiktsplanen för Jörn, med att presentera visionen om att Jörns befolkning i tätorten kan fördubblas från 600 till 1 200 till 2040. Det innebär bland annat det kommer att behövas 300 nya bostäder här.
Något som företagarna betonade är att man vid framtagningen av översiktsplanen inte får glömma bort att det finns många attraktiva byar i Jörns närhet där fastighetspriserna kan vara 3–4 gånger högre än i tätorten. Området vid Stavträsket som ligger nära tätorten skulle enligt dem kunna var attraktivt för bostadsbyggande.
När det gäller den framtida bebyggelsen lyftes många förslag kring byggnader som har outnyttjad potential. Här poängterades att man bör minska vattenskyddsområdet inne i tätorten för att öka möjligheten till nybyggnationer.
Potentialen finns bland annat i de delar av hälsocentralen som inte används idag och den tidigare skolmatsalen. Utvecklingen av spelindustrin i Jörn gör att behovet av små lägenheter ökar. Spelutvecklarna vill också se att den gamla bildsalen på skolan utvecklas till en studio där man kan arbeta med virtuell film.
Tomter som kan exploateras är enligt Jörnsföretagarna bland annat före detta sjukhemmet och ytor i närheten av järnvägsstationen.
När det gäller industritomter pekar företagarna bland annat på området där återvinningsstationen finns idag. Man lyfte här också fram området där gamla Folkets Hus finns.
Ett nytt ställe för återvinning efterlystes och att åtgärda Björkhammarträsket som idag är ett ”mygghål” fanns också på företagarnas önskelista. I centrum ville en del företagare se mer kontorslokaler och butiker som både kan ta emot fysiska kunder och som arbetar med e-handel.
När det gäller kommunikationer efterfrågas cykelbanor och trottoarer samt en rejäl upprustning av vägarna. Att få till stånd tågpendling med rälsbuss till Skellefteå och Skelleftehamn tycker man också är viktigt.
Att rusta upp de befintliga grönområdena som inte underhålls idag togs upp liksom att utveckla Kärleksstigen som går intill Grundträskån. En park liknande den som finns i Boliden med fontän och en damm vill man ha vid Järnvägsgatan. Nedanför badhuset arbetar föreningarna i Jörn och markägarna med att skissa fram en multiarena. Vid fotbollsplanen vill man ha en samlingsplats med en stor scen. Önskemål finns också om ett utomhusgym i metall vid ån. Intill hembygdsgården finns en ny lekplats som det är hög tid att inviga.
Politikerna och tjänstemännen var mycket nöjda med engagemanget hos företagarna i Jörn som gärna ville ha flera liknande träffar i framtiden.