Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talar utanför 10 Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talar utanför 10 Downing Street i London. Foto: Kirsty O'Connor/PA/AP/TT

Johnson: Jag tänker inte be om förlängning

Spekulationerna om nyval ökar i London inför parlamentets återsamling efter sommarlovet.
Premiärminister Boris Johnson tänker inte be EU om förlängd förhandlingstid.

Företrädaren Theresa May lovade gång på gång att Storbritannien skulle lämna EU den 29 mars i år. Boris Johnsons lika upprepade datum är i stället den sista oktober.

-Vi lämnar den 31 oktober, oavsett vad som händer. Jag kommer under inga som helst omständigheter att be EU om en förlängning, säger premiärministern i ett kort uttalande utanför 10 Downing Street.

Orden faller efter en hel dag av intensiva spekulationer om att nyval snart är att vänta. En regeringskälla bekräftar på måndagskvällen för bland andra nyhetsbyrån Reuters att den 14 oktober är ett troligt datum – även om det är en måndag och Storbritannien traditionellt alltid röstar på en torsdag.

Underhuset röstar

När parlamentets underhus åter samlas på tisdagen efter sommarlovet kommer oppositionen att göra ännu ett försök att stoppa regeringen från att hota med ett avtalslöst utträde.

Tanken är att under eftermiddagen och kvällen försöka rösta igenom ett krav på att be EU om förlängd förhandlingstid till den 31 januari 2020, om inte parlamentet senast den 19 oktober antingen godkänt ett utträdesavtal – eller ett utträde utan avtal.

Labourledaren Jeremy Corbyn är för.

-Vi måste gå ihop om att stoppa ett avtalslöst utträde. Den här veckan kan vara sista chansen. Sedan vill vi ha ett nyval, manar Corbyn i ett tal i Salford.

"Vill inte ha nyval"

Boris Johnson säger dock tvärtemot – åtminstone utåt.

-Jag vill inte ha nyval. Ni vill inte ha nyval, fastslår premiärministern.

Det hindrar dock inte journalistkåren i London från att räkna med något helt annat.

"Med andra ord: han kommer att utlysa ett snabbt val om han måste, om ungefär sex veckor", skriver BBC:s Laura Kuenssberg på Twitter.

"En underförstådd varning om att det kommer att bli ett (nyval) om parlamentsledamöterna röstar emot ett avtalslöst utträde den här veckan", skriver kollegan Pippa Crerar på tidningen Daily Mirror.

Besked om eventuellt nyval väntas tidigast på onsdag.

Förtroenderöst

Regeringen har en ytterst svag majoritet i underhuset och har skickat en tydlig varning till sina egna inom Konservativa partiet inför tisdagens omröstning. De upproriska parlamentsledamöter i partiet som vill göra gemensam sak med oppositionen riskerar att petas i ett eventuellt nyval.

Johnson anser att det kommer att bli "fullständigt omöjligt" att förhandla vidare om oppositionen vinner. Regeringen ser nämligen hotet om en "no deal" som avgörande argument för att få övriga EU att backa på de punkter i utträdesavtalet som britterna inte gillar.

-Vi ser en eventuell omröstning i morgon som en förtroendeomröstning när det gäller regeringens förmåga att ordna ett avtal och vi kommer att hantera det på det sättet, säger en regeringskälla till brittiska journalister i London.

Johnson har upprepade gånger försäkrat att EU brukar vika sig i sista stund om man bara håller emot och hoppas envist på en lösning, senast vid EU-toppmötet i Bryssel den 17–18 oktober.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Storbritanniens utträde ur EU

Fakta: Storbritanniens utträde ur EU

TT

EU och Storbritannien har sedan sommaren 2017 förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament inleds en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Än så länge har emellertid inte avtalet godkänts av parlamentet, vilket lett till en uppskjutning tills vidare av det utträde som skulle ha skett den 29 mars i år. Nytt slutdatum för det brittiska medlemskapet är nu i stället den 31 oktober. Fortfarande finns dock risk för att det då blir ett utträde utan avtal.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation har både EU och Storbritannien förberett en rad nödåtgärder, för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut