Boris Johnson filar på det tal han ska hålla på Tory-kongressen i Manchester på onsdagen, där han väntas presentera ett nytt förslag för brexit.
Boris Johnson filar på det tal han ska hålla på Tory-kongressen i Manchester på onsdagen, där han väntas presentera ett nytt förslag för brexit. Foto: Stefan Rousseau/pool/AP/TT

Irland dömer ut Johnsons nya idé

"Två gränser i fyra år". Så kallas den nya plan för EU-utträdet som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson offentliggör i dag, skriver The Daily Telegraph.

De två gränserna syftar på att under en övergångsperiod ska Nordirland få tillgång till EU:s inre marknad – vilket skulle innebära en EU-gräns i Irländska sjön – samtidigt som kontroller upprättas mellan Nordirland och Irland.

Om upplägget ser ut som det rapporteras i Telegraph och andra brittiska medier dömer dock Irlands utrikesminister Simon Coveney ut denna idé.

-Vi har inte sett detta än, säger han till den irländska tv-kanalen Virgin Media One.

-Men om rapporterna vi läser är sanna verkar det inte kunna utgöra grund för något avtal, det är en sak som är säker.

I så fall förblir EU:s linje att brexit är förhandlat och klart, medan Storbritanniens parlament sagt nej. Johnson vill förhandla igen, men framhärdar annars i att hans land lämnar unionen kommande månadsskifte oavsett om parterna är överens eller inte.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut