Tegnell: Epidemin kan ha passerat toppen

Färre var smittade av covid-19 i maj än i april och enligt Folkhälsomyndigheten kan epidemin ha passerat toppen i Sverige. Andelen som har antikroppar är dock fortsatt låg – 6,1 procent i slutet av maj, enligt en ny studie. Inför midsommar varnar myndigheterna folk för att slappna av.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-18 14:10

Antalet personer som smittats av coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5 053 personer. Det totala antalet bekräftat smittade ligger på 56 043, en ökning med 1 481 sedan onsdagen.

2 333 personer har eller har fått intensivvård.

Samhällssmittan tycks vara mindre utbredd nu än i våras. I maj hade bara 0,3 procent i Folkhälsomyndighetens nationella undersökning en pågående coronavirusinfektion, jämfört med 0,9 procent i april.

– Förekomsten har minskat. Vi tolkar det som att epidemin har passerat toppen i Sverige och att vi har mindre smittade i samhället än i april när det peakade, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Få har antikroppar

Andelen som har antikroppar är dock fortfarande relativt låg, även om det enligt Tegnell blivit vanligare med immunitet hos alla åldersgrupper.

I slutet av maj hade 6,1 procent av de som lämnat blodprov hos vårdcentral antikroppar, mot 4,7 procent i slutet av april.

– Det är en långsam ökning i alla åldersgrupper. Men väldigt tydligt att de äldre har betydligt mindre immunitet än yngre, vilket ganska tydligt talar för att den strategi vi har med att försöka skydda de äldre faktiskt fungerar i ganska stor utsträckning, säger Anders Tegnell.

Även hos blodgivare ökar andelen immuna, men det är låga värden och inte över tio procent. Andra undersökningar ute i samhället visar betydligt högre värden, framhåller Tegnell.

– Så jag tror inte att man ska fokusera för mycket på de enskilda värdena utan titta på trenderna och sedan får vi successivt lägga ihop olika undersökningar till ett gemensamt resultat.

"Inte över"

Tegnell betonar samtidigt att det inte är över i Sverige och varnar folk för att slappna av under midsommarfirandet.

– Undvik att bjuda in eller vara med på stora fester, säger Tegnell.

TT: Hur ser ni på risken för en andra våg av smittspridning i samband med ett ökat resande?

– Vi har tittat väldigt noga på vad ökat resande inrikes skulle kunna leda till. Där är signalen väldigt tydlig: fortsätter vi att hålla den distans vi har gjort hittills och inte träffar för många människor så blir det inga större effekter av det här.

Om restriktionerna inte hålls finns det en risk för att flera delar av landet kommer att se fler fall av smittade under sensommaren och hösten, menar Anders Tegnell.

Även Socialstyrelsen och MSB betonar vikten av att följa rekommendationerna.

– Blir det en ny stigning kommer det att synas, det kommer att presenteras här av mig eller min kollega om några veckor, och det vill vi inte göra. Vi vill att det här ska undvikas och vi ser inte att det ska behöva ske om man följer de rekommendationer och restriktioner som finns, och här behöver vi hjälpas åt, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Antalet intensivvårdade patienter fortsätter att minska. 218 patienter får intensivvård på grund av covid-19 just nu.

Det är dock fortfarande stora regionala skillnader, enligt Taha Alexandersson.

– Vi har variationer från noll iva-patienter i någon region till 59 i en annan, säger hon.

Större risk

Folkhälsomyndigheten konstaterar att sjukdomsfall och dödsfall i covid-19 i Sverige skiljer sig åt mellan grupper med olika födelseland.

– Vi kan tydligt se att personer med annat födelseland än Sverige, och då nästan vilket land som helst, har en större risk att drabbas av covid-19. Olika grupper har haft sina höga antal fall vid olika tillfällen. Det här är ytterligare en pusselbit i att se hur sjukdomen sprids i Sverige, säger Tegnell.

Cirka 8,2 miljoner fall har registrerats och 444 000 personer har avlidit av covid-19 i världen.

– Det verkar inte ske en avmattning i världen. Det här är långt ifrån över, säger Anders Tegnell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!