Skolverket efter nya provläckor: ”Ohållbart”

Ännu en gång har nationella prov spridits bland elever på nätet. Nu överväger Skolverket bland annat spårbara prov. ”Situationen är ohållbar. Vi måste ändra på systemet”, säger Anders Boman, chef vid Skolverkets provenhet.

Inrikes2018-05-18 14:46

Sent på torsdagskvällen fick Skolverket veta att dagens prov i matematik 2a, 2b och 2c för gymnasieelever läckt och spridits digitalt. Rapporter om detta kom från Malmöområdet.

Tidigare på torsdagen hade skolor fått använda ersättningsprov i matematik 1, eftersom även dessa prov läckt.

Läckorna är bara ett par av många denna termin och likadant såg det ut förra vårterminen. Så sent som förra veckan meddelade Skolverket att rutinerna skärps inför höstterminen. Det handlar bland annat om att facit ska levereras tidigast på provdatum eller dagen efter, att proven skickas ut närmare provdatum och att provförpackningarna inte får öppnas förrän eleverna ska skriva.

Spårbara prov

Nu konstaterar Anders Boman att skärpningar utöver detta inte är ett kanske, utan ett måste.

– Det bevisas gång på gång att proven inte hanteras på ett säkert sätt. Någonstans läcker det ut, och vi måste ändra på det.

En av de åtgärder som kan bli aktuell är att märka proven så att de blir spårbara.

– Vi ser ju var spridningen börjar, men i dagsläget har vi inte kunnat ringa in från vilken skola. Så spårbarhet av proven är en av de åtgärder vi överväger – ett system där man ser vems prov som läckt, säger Anders Boman.

Fyra år kvar

Ännu är det för tidigt att säga hur stor skada de nationella proven tagit. Skolverket ska sammanfatta läget nu, när det sista provet är avklarat.

– Jag är helt på det klara med att de nationella proven tagit skada under våren. Därför måste vi se till att sådana här läckor inte uppstår. Det är fyra år kvar till proven digitaliseras och detta kan inte fortsätta till dess, säger Anders Boman.

Förutom provläckage har det dessutom visat sig att delar i ersättningsproven för matematik 1b och 1c, vilka användes av många skolor på torsdagen, varit i kända i förväg. Orsak: Provkonstruktörerna har av misstag publicerat dem. Följden blir att provresultaten inte kan användas som det var tänkt – lärarna får ett decimerat bedömningsunderlag.

Skolinspektionen gjorde i fjol en tillsyn av 60 grundskolors hantering av nationella prov. Det visade sig att nio av skolorna brast i rutinerna. Mycket talar för att myndigheten kommer att lägga mer kraft på att granska provhanteringen nästa läsår.

– Vi ser över hur vi i den regelbundna tillsynen kan titta på hur huvudmännen tar sitt ansvar, säger undervisningsråd Helena Olivestam Torold vid Skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om