”Bilskrot” står det på skylten som visar vägen in till Skellefteå Bildemontering AB. Visserligen hette bolaget Skellefteå Bilskrot under tidigare ägare, men i och med auktorisation, certifiering och medlemskap i SBR (Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund) så valde ägarna att byta namn. Dock skapar skylten fortfarande bilder hos kunder som inte ligger så nära dagens verklighet.
– Det är inte så att bilar kommer hit och trycks ihop. Vi tömmer bland annat bilarna på vätskor, oljefilter, batterier, däck och glas och försöker återvinna så mycket som möjligt i form av till exempel lösa delar som vi sedan kan sälja till kund. Saker ska också skickas och destrueras. Generellt ligger vi bildemonterare i Sverige i framkant på återvinningssidan, berättar Backman.
Nio anställda
Joakim Backman och en kompis till honom köpte anläggningen i Innervik 2005 – bägge kom då från andra branscher men hade stor fordonskunskap. 2014 blev Joakim själv helägare. De senaste åren har omsättningen fördubblats och i februari skrev den senast anställde, den nionde, på anställningspapperen.
– Vi har fått tag på rätt personal, folk som hjälper till på rätt sätt, berömmer Backman.
– Två saker har betytt mycket, att vi fick avtal med försäkringsbolag, som gjorde att vi började demontera nyare bilar, och att vi gick med i Bildelsbasen där de flesta större bildemonterare är anslutna, säger Magnus Ågren, verkstadschef.
Sju lyftar
Det sistnämnda gör att beställningarna på delar trillar in, inte bara från Sverige, utan också hela Europa.
I dag finns sju arbetsplatser med lyftar på bildemonteringen. Tre av dem utnyttjas till bilar som är ”end of life”, de övriga fyra till demonteringen av försäkringsbilar.
Den region som Skellefteå Bildemontering jobbar åt försäkringsbolag är Västerbotten och Norrbotten.
De äldsta bilarna där delar kan tas till vara på är nu ca tio till tolv år gamla. Men det finns undantag. Delar till Volvo 940, som såldes nya i stort sett under hela 1990-talet är populära.
– Från Volvo 940 säljer vi allt vi kan plocka lös. Den kan folk skruva i själv på garageuppfarten, konstaterar Ågren.
Många Volvo 240…
Det som nu skett med nyare fordon är att delar kodats till specifika bilar.
– Det finns företag som kodar av delen och kodar den på nytt så att den passar i en annan bil, säger Ågren.
Trion som Norran Affärsliv konstaterar att det faktiskt aldrig kommit in någon särskilt extrem bil som de lagt på minnet, men andra har passerat i mängder.
Genom åren har det varit otroligt många Volvo 240, men det verkar slut om dom nu. Vi får nästan inte några hit längre.
– Genom åren har det varit otroligt många Volvo 240, men det verkar slut om dom nu. Vi får nästan inte några hit längre, berättar Backman.
Självplock
Att 25 år gamla bilar i dag kommer till demonteringen är sällsynt. De flesta är från 2000-talet. Men, visst, ibland får bildemonteringen in äldre bilar. De hamnar oftast på självplocken, en del av ”den klassiska skroten”, som de valt att behålla. Skellefteå Bildemontering har självplock bland nästan 400 bilar på en stor uppställningsplats.
– Den finns för dem som gillar att skruva själv. Vi försöker byta ut bilarna på området regelbundet, äger Backman.