Rasskador. Ishallen i Laisvall har fått snörelaterade skador.
Rasskador. Ishallen i Laisvall har fått snörelaterade skador. Foto: Sofie Abrahamsson

Ingen fara på kommuntaken i Arjeplog

Åtskilliga tak vid kusten har dukat under i vinter under de enorma snömassorna som fallit från skyarna. Arjeplogs kommun har dock klarat sig bra så här långt.

Nyheter i norr gjorde en ockulär snabbinventering av kommunens fastigheter, och kom fram till att det nog inte är någon fara på taken. Fastighetschefen Thomas Österbro är av samma uppfattning:

– Vi har alldeles nyligen pratat om taken och tror att vi kommer att klara oss utan att skotta mer än vi redan gjort. Det ser ut som närmsta veckan bjuder på töväder och då lär mycket av snön försvinna. Vi har i samverkan med kommunens räddningstjänst kantskurit en del överhäng på fastigheter där det kan föreligga fara för ras.

Även om Arjeplog varit hyfsat förskonade från inrasade tak, jämfört med vad det rapporterats om från kusten, är det ändå några som haft lite otur. Under helgen har en familj i Arjeplog fått se altantaket rämna under snötyngden, och i Laisvall har isladan fått sig en snörelaterad törn.

– Inte av tyngden som legat på taket dock. Vi har haft lite otur med väggen på baksidan av huset. Det är gamla skador som förvärrats när det rasat från taket. Det är nu två hål i plåten närmast taket, men inget som inte går att laga, säger Krister Vestin.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut