Charlotta Enqvist (KD), Hans Brettschneider (MP) och Andreas Löwenhöök (M). Fotomontage
Charlotta Enqvist (KD), Hans Brettschneider (MP) och Andreas Löwenhöök (M). Fotomontage

Hotellhyran kan bli miljonbakslag – subvention kan krävas

Notera att denna artikel är från 2018.
Att kulturhuset inte kommer att gå runt ekonomiskt är redan känt. Men nu framkommer uppgifter om att även hotelldelen kan kräva kommunalt stöd.

Just nu pågår förhandlingar med flera hotellkedjor om vem som ska driva hotellet. Förhandlingarna är i ett känsligt läge och hemlighetsmakeriet är stort.

Expert om hotellbygget: ”Kommunen får inte bygga en sån här specifik historia”

Klart är i alla fall att det finns ett upplägg som innebär en kraftig subventionering av hotellhyran. Enligt flera källor handlar det om ett underskott på ungefär 10 miljoner kronor per år som kommunen kommer att täcka upp.

Räknar med underskott

Upplägget går ut på att det nystartade kulturhusbolaget hyr fastigheten. Bolaget hyr sen ut lokalerna och hotellet till hyresgästerna i andra hand. Men man räknar med att intäkterna från hotellet inte kommer att täcka den hyra som kulturhusbolaget själv betalar, kostnader som något av de kommunala bolagen kommer att få stå för.

Nya notan – drygt en miljard: Kommunen tar kostnaden för kulturhushotellet

Det totala underskottet för både kulturhus och hotell uppskattas till mellan 20 och 30 miljoner kronor per år. Enigheten är stor om att ta kulturens underskott, däremot inte hotellets.

– Argumentet från majoriteten har varit att att ingen är villig att ta på sig det här annars. Men vi är inte villiga att gå med på det, säger Charlotta Enqvist, gruppledare för Kristdemokraterna.

Vi drar ju nytta av de andra hotellen också, ska vi ge dem pengar också?

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) håller med:

– Som vi ser det innebär det här en subvention av hotellverksamhet. Det är inget kommunen ska syssla med. Vi ska hålla på med skola och omsorg - inte lyxhotell, säger han.

Hans Brettschneider (MP), tror att en subventionering av hotellhyran kan snedvrida konkurrensen.

– Ett av argumenten har varit att kulturhuset drar nytta av hotellet. Jag tycker inte att man kan dra in den aspekten, för alla andra hotell drar vi ju också nytta av – ska vi ge dem pengar också?

Kommunalrådet Lorents Burman (S) håller inte med om att det handlar om en subventionering. ­

– Nej det är det inte, det skulle innebära att vi går in och betalar en hyra, säger han.

Men om kommunen får in mindre hyra än man själv betalar, blir inte det en subventionering?

– Vi kommer att få ett bud på vad en hotelloperatör är beredd att betala och vi hoppas det kommer att ligga så bra att finansieringen klaras, säger Lorents Burman.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut