EcoRubs första årsstämma i Hökmark

Miljöföretaget EcoRub AB genomförde idag sin årsstämma i sina nya lokalerna i Hökmark där tidigare Fazer Bageri höll till. Vd Åke Paulsson guidade då aktieägarna runt i fabriken på 6 000 kvadratmeter som man nu håller på att anpassa för den egna verksamheten. Stämman valde in tre nya ledamöter i styrelsen. Dessa är Emma Lundqvist och Mats Allansson, Skellefteå samt Tony Rönnqvist, Ursviken.

Åke Paulsson berättar om en produkt som används till solcellsanläggningar.

Åke Paulsson berättar om en produkt som används till solcellsanläggningar.

Foto: Lars Westerlund

Hökmark2018-06-21 16:43
Åke Paulsson guidar deltagarna på årsstämman runt i de nya lokalerna.
Åke Paulsson guidar deltagarna på årsstämman runt i de nya lokalerna.

Det blev en utökning av företagets styrelse från tre till sex ledamöter. De övriga i styrelsen är Åke Paulsson, Jens Malmgren och ordföranden Svante Larsson.

– Vi kommer under de närmaste åren att satsa hårt på marknadsföring och de två nya i styrelsen har mycket att bidra med på den fronten, säger Åke Paulsson.

Den längsta diskussionen under stämman behandlade avtalet med investeringsfonden Bracknor Fund gällande konvertibler och optioner omfattande högst 3 miljoner Euro. Pengarna från Bracknor ska överföras vid tolv separata tillfällen om 250 000 Euro. Hittills har två sådana överföringar gjorts, den senaste i maj.

Åke Paulsson berättar om en produkt som används till solcellsanläggningar.
Åke Paulsson berättar om en produkt som används till solcellsanläggningar.

Johnny Stenlund, Föreningen Aktiespararnas bevakare av EcoRubs årsstämma, höjde ett varningens finger för att detta medför en risk för en kraftig utspädning för övriga aktieägare. Han motsatte sig också bemyndigande för styrelsen att besluta om emission av aktier. Stämmans beslut blev dock att styrelsen kan besluta om emissioner upp till 20 miljoner kronor, vilket är en minskning mot 55 miljoner som tidigare gällt.

I samband med behandlingen av emissionsfrågan informerade Åke Paulsson om att det finns flera företag som visat intresse för att investera i företaget och han betonade att ett bemyndigande behövs för att kunna fortsätta arbeta med dessa och med Bracknor Fund.

För 2017 redovisar EcoRub ett minusresultat på 1,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 3,5 miljoner 2016. Åke Paulsson berättade att 870 000 av dessa slantar härrör från ett återbetalningskrav som EcoRub fått från EU.

– Vi har kraftiga invändningar mot den revision som genomfördes av projektet. De har efterlyst rapporter om det aktuella projektet som de själva slarvat bort. I lördags hittade jag kopior av rapporterna när jag städade i min ladugård så nu ska jag skicka in dem så får vi se hur det slutar, berättar Åke.

När det gäller omsättningen landade den på 4,4 miljoner kronor 2017, vilket kan jämföras med 1,2 miljoner 2016.

EcoRub har en unik lösning när det gäller återvinning av bildäcksgummi. På årsstämman passade Åke Paulsson på att berätta om vad som är på gång.

– När det gäller vår nya lokal letar vi efter hyresgäster. Diskussioner förs med flera företag men några avtal har ännu inte undertecknats.

Åka Paulsson visar en nyutvecklad golvmatta av återvunnet material
Åka Paulsson visar en nyutvecklad golvmatta av återvunnet material

Man väntar nu på en leverans av två pelletsmaskiner som köpts i Kina. Under sommaren ska en ny produktionslina för tillverkning av formsputningspellets skapas med en produktionskapacitet på 1-1,5 ton per timme.

Planer finns också på att ta hem den produktion av gummidukar och halkskydd som EcoRub idag har i USA.

– Dessutom ska vi utveckla egenproducerade golvmattor av återvunnet material, säger Åke Paulsson och visar upp en prototyp av denna matta.

I de nya lokalerna håller EcuRub på att bygga upp ett utvecklingslaboratorium där man ska anpassa materialet till olika kunders krav.

– Vi förbereder nu ett spännande projekt tillsammans med European Tyre Recycling Association, ETRA, samt några italienska företag och den italienska polymertekniska institutionen Proplast. I detta projekt kommer EcoRub bland annat att stå för utvecklingen och tillverkningen av olika materialblandningar samt marknadsinsatser.

EcuRubs ordförande Svante Larsson luktar på en nyutvecklad golvplatta.
EcuRubs ordförande Svante Larsson luktar på en nyutvecklad golvplatta.

Åke berättade också om förhandlingar med det kinesiska bolaget CGGC Lvyan Technology kring köp av licens för produktion i Kina av produkter gjorda av återvunnet bildäcksgummi.

– Detta bolag har fått i uppdrag att ha hand om alla gamla bildäck i Kina och är ganska stressade kring hur de ska arbeta med detta. Bland annat vill de använda återvunnet gummi till kinesisk bilindustri och till den kinesiska järnvägen. Vår inställning är att om de vill gå vidare med vår teknik så måste de också betala för det, avslutar Åke Paulsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!