Tabellgubbarna finns kvar – och historien bakom också

Om man någon gång sett dem så kommer man ihåg de. De klassiska gubbarna ovanför Västra Stå som visade tabellplaceringen och poängen i Elitserien. De är sedan länge nedtagna – men finns kvar i hallen.

AIK, Leksand, Modo, Frölunda, Västerås, Färjestad, HV71, Södertälje, Luleå och Björklöven. Dessa hockeyfigurer finns kvar.

AIK, Leksand, Modo, Frölunda, Västerås, Färjestad, HV71, Södertälje, Luleå och Björklöven. Dessa hockeyfigurer finns kvar.

Foto: David Ekström

Historievetenskap2021-05-22 08:00

Nu har de en mer undanskymd plats i skuggan – men faktum är att de inte hunnit ta sig så långt. I ett fläktrum bara några meter från den mytomspunna läktaren så finns tio gubbar kvar.

Norran har varit där och träffat dem. Och vi fick dessutom tag på en av idégivarna till gubbarna.

– Det var jag och gamle hallchefen Stig Rosén som kom på idén, Karl–Elon Lundgren var inblandad i det där också. Man skulle kunna sätta upp gubbarna så att publiken skulle ha koll på hur tabelläget var och vilken poäng motståndarna hade. Om vi ledde och de låg sjua så skulle vi ju vinna lätt, säger Lennart Lindström och skrattar.

undefined
Hardy Nilsson, Martin Karlsson och Per "Tjuven" Johansson poserar efter seger med 10–5 mot Färjestad. I bakgrunden syns gubbarna över Västra stå.

Exakt när gubbarna kom upp vet han inte, men han är ganska säker på att det handlar om 1975–1976.

Uppgifter säger att legendariske Lennart Magnusson hade ett finger med i spelet också, kan det stämma?

– Fanns det någonting som skulle göras i Isstadion så skulle han ha ett finger med i spelet. Så var det ju. 

Vem som gjorde gubbarna har Lindström inte koll på.

– Varken jag eller Stig Rosén var ju några konstnärer, så han kontaktade någon som kunde göra det bättre.

Gubbarna flyttades inför varje match och så även poängen uppdaterades.

– Det var väldigt populärt med de där gubbarna – men det var ju ett litet extra jobb för hallpersonalen det där, säger Lennart.

undefined
Lennart Lindström fick upp figurerna på 70-talet och Björn Wiklund fick ta ned dem 1990.

En som håller med om det är en annan före detta hallchef, Björn Viklund.

– Vi hade en lång stege från läktaren och sedan gick vi på ventilationstrumman. Sedan var det ju alltid två tvillingbröder från Ursviken som var där och såg till att vi skulle göra rätt, säger Viklund och skrattar och han konstaterar:

– De plockades ner när vi åkte ur Elitserien 1990 – men blev kvar i hallen.

Tio gubbar finns kvar. Skellefteå AIK:s gubbe är lite omgjord. Den har kvar SHC:s gamla tröja – men med AIK:s vanliga logotype på bröstet. Även Björklövens gubbe finns kvar. Och den ser deprimerad ut.

– Det fanns ju de tankarna när AIK mötte Löven redan på 70-talet och det är klart att de skulle se lite deppiga ut då de alltid låg bakom oss i serien, säger Lindström och skrattar gott.

Inte heller Björn Viklund vet vem som gjorde gubbarna – men ger oss ett tips.

– Jag tror att det var en liten gubbe på Skellefteå Reklam som gjorde dem, säger han.

undefined
Tecknaren Kalle Bergsten var mannen bakom gubbarna.

Och det visar sig att han har rätt. För undertecknad hittar svaret här på Norran. Eller nästan i alla fall. Sportkarikatyrtecknaren Kalle Bergsten, med signaturen KåBe, publicerade teckningar på Norransporten under 50-, 60- och 70-tal, och sedan startade han Skellefteå Reklam. Och sonen Micke Bergsten kan bekräfta detta.

– Det var farsan, Sören Lundgren och Bosse Häggström som hade Skellefteå Reklam då. Men farsan var ju en liten gubbe, bara 166 cm, så nog var det farsan som ritade dem. Han var otrolig på karikatyrer och har massor med klippböcker med dessa hemma. När han var liten sa de alltid att det inte skulle bli något av honom då det enda han kunde var att rita. Men de hade fel, säger han och skrattar.

Tecknaren Kalle är också i livet – men tyvärr kan han inte berätta mer om dessa hockeygubbar.

– Nä, tyvärr. Han är 91 år gammal och kommer tyvärr inte ihåg så mycket längre, säger Micke som blir glad över att höra att pappas gubbar finns kvar.

– Jag kommer ihåg de där. Det var fantastiskt roligt att se dem på hallen när man var på match – så det är jättekul att de finns kvar, säger han och skrattar gott.

undefined
Västerås figur.
undefined
Södertäljes figur.
undefined
Södertäljes figur.
undefined
Björklövens figur.
undefined
Luleås figur.
undefined
Leksands figur. Och man kan ana att det är Dan Labraaten med nummer 21.
undefined
HV71:s figur.
undefined
Frölundas figur.
undefined
Skellefteås figur.
undefined
Färjestads figur.
Fakta

Gubbarna är gjorda i trä och hängde tidigare framför ventilationstrumman ovanför Västra Stå.

Efter en idé av Lennart Lindström och Stig Rosén så ritade Kalle Bergsten gubbarna. De kom upp i mitten av 70-talet och plockades ner när AIK åkte ur Elitserien 1990. 

Tio gubbar finns kvar, förutom Skellefteå AIK, så finns Björklöven, Modo, Luleå, Södertälje, HV71, Färjestad, Leksand, Västerås och Frölunda kvar. Från den sista säsongen som gubbarna användes saknas Brynäs och Djurgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!