Det finns ett flertal förfrågningar om etablering på områden relativt nära Northvolt.
– I närområdet handlar det främst om industri, men om allt från livsmedel till drivmedelsaktörer i andra delar av Skellefteå. Det handlar i synnerhet om servicenäringar, berättar Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun.
– Företagen är än så länge lite försiktiga. De verkar vilja se först att Northvolt verkligen är sant. Ju tidigare de är ute, desto bättre alternativ får de välja. Först på plats kan tjäna pengar innan de andra tillkommer.
Via hamnen
Tidigt talades det om att en stor del av trafiken till Northvolt skulle gå via Torsgatan och dess förlängning. Det blir nu bara en del av lösningen.
I dag går 1000 bilar per dygn på Torsgatan. Den stora ökningen av trafiken sker nog inte förrän 2024-2025 då fabriken är utbyggd.
– I dag går 1000 bilar per dygn på Torsgatan. Den stora ökningen av trafiken sker nog inte förrän 2024-2025 då fabriken är utbyggd.
Produkter till och från Northvolt ska transporteras till med sjöfart till Skellefteå hamn för vidare båttransport med lastbil till anläggningen. Just nu dras en förlängning av Torsgatan österut för att ut mot Skelleftehamn och den kommer att ansluta på mot väg 372.
– Northvolt tror att de kan få en effektiv sjöfart – och kombinera det med ett lager i Skellefteå hamn där lastning och lossning kan ske, säger Hedqvist, som tror på det som en bra lösning för godshantering då det i dag finns såväl utrymmen på kaj som bra väg och järnväg dit. De färdiga produkterna ska transporteras till kunder med lastbil.
Risbergsgatan
Persontrafiken till Northvolt kommer att gå in via Risbergsgatan på Hedensbyn.
– Northvolt har jobbat för att få en personalentré från söder till området. Dit kommer bussar och personbilar att gå, säger Hedqvist och konstaterar att det också blir en ny gång- och cykelbana i anslutning till entrén.
– Vi tittar nu på att ha en speciell busslinje relaterad till området då det handlar om en stor processindustri med skiftgång.
E4-lösning?
Parallellt med det som sker runt Northvolt, med mera, finns den närmast eviga frågan runt en framtida lösning av E4-problematiken.
– I sak har det inte hänt någonting i frågan. Det finns ett färdigt koncept som bygger på Östra leden. Expansionen som nu sker i Skellefteå kommer inte att gå bra utan att man åtgärdar trafiksituationen.
I fjol togs den gällande nationella transportplanen för 2018-2030. I den fanns inte E4-dragningen i Skellefteå med. Planen förnyas vart fjärde år.
– 2022 kommer alltså nästa. Då kommer Trafikverket att ha ett nytt statistiskt underlag och nya prognoser om utvecklingen för regionen. Dessa genererar i sin tur en värdering av den samhällsnytta som en ny E4 skulle göra.
Större förståelse
Det handlar om befolkningsutveckling, satsningar på ny bebyggelse, etableringar och annat som kan bidra till att infrastrukturbehovet förändras.
Lars Hedqvist säger att tongångarna är andra i dag från Trafikverkets sida. Skellefteå har vänt en kurva som sakta gick utför till att bli en plats som landat i rampljuset – av positiva skäl.
– Det finns inga beslut, men jag upplever att det finns en annan förståelse från Trafikverket: Vad skulle detta vara värt för Skellefteå?
Han pekar på de tunga decennier Skellefteå hade från 1991 och framåt, men att det nu syns ett tydligt ljus i tunneln.
– Vi är inne i en slags omprövningstid.