Lorents Burman (S), Agneta Hansson (V), Andreas Westerberg (L), Carina Sundbom (C), Andreas Löwenhöök (M), Charlotta Enqvist (KD), Hans Brettschneider (MP), Markku Abrahamsson (SD).
Lorents Burman (S), Agneta Hansson (V), Andreas Westerberg (L), Carina Sundbom (C), Andreas Löwenhöök (M), Charlotta Enqvist (KD), Hans Brettschneider (MP), Markku Abrahamsson (SD). Foto: Ulrika Andersson

Halvljummen start på valrörelsen

Valrörelsen börjar nu så smått komma igång lokalt. På tisdagen bjöd PRO in gruppledare till en paneldebatt om äldrefrågor i Arken i Skellefteå.

På podiet fanns representanter för det åtta partierna i fullmäktige. De blev åtta till slut, även om PRO bara hade bjudit in sju (se artikel).

I publiken satt ett drygt hundratal åskådare, som bjöds på en relativt lugn tillställning. Bara vi något tillfälle tycktes några av politikerna på podiet drabbas av pulshöjning och blev yvigare i gesterna.

Flera gånger var de också rörande eniga om frågor. En fråga där det däremot fanns en tydlig skiljelinje var den om att tillåta valfrihet i omsorgen.

Skiljelinje

Lorents Burman (S) och Agneta Hansson (V), markerade tydligt att skattepengar skulle gå till kommunens verksamheter och inte till privata företag.

Agneta Hansson ansåg dessutom att valfrihet – det kan man skapa även inom kommunal verksamhet.

Alliansens gruppledare och MP var alla för privata initiativ inom omsorgen.

Andreas Westerberg (L), Carina Sundbom (C) och Andreas Löwenhöök (M).
Andreas Westerberg (L), Carina Sundbom (C) och Andreas Löwenhöök (M). Foto: Ulrika Andersson

Anders Westerberg (L) poängterade att de vill att individen själv ska bestämma om sin omsorg men att Agneta Hansson förespråkade att politikerna bestämmer. Han fick medhåll av Carina Sundbom (C).

– Jag tror man blir mer nöjd om man får välja själv.

Charlotta Enqvist (KD) pekade på att valfrihet skulle kunna lyfta kvalitet och även förbättra kompetensförsörjningen då det skulle finnas fler arbetsgivare i området.

Fick en inbjudan fem minuter före

SD intog en ställning mitt emellan.

– Vi är mer kritiska än positiva, men om privata företag tillför mer för de äldre är det bra, exempelvis erbjuder hemtjänst på andra språk än svenska, sa Markku Abrahamsson.

Vill bygga mer

En stor del av debatten handlade annars om boendeformer – fler platser på särskilt boende och vem som skulle bygga trygghetsboenden. Här tävlade politikerna i vilka som gett mest stöd till att främja byggnation av trygghetsboenden.

Andreas Löwenhöök (M), Charlotta Enqvist (KD), Hans Brettschneider (MP) och Markku Abrahamsson (SD).
Andreas Löwenhöök (M), Charlotta Enqvist (KD), Hans Brettschneider (MP) och Markku Abrahamsson (SD). Foto: Ulrika Andersson

Andreas Löwenhöök (M) konstaterade att bostadsbeståndet i Skellefteå är förhållandevis otillgängligt. De vill därför ge extra stöd för tillgänglighetsanpassning så att personer inte blir inlåsta i sina lägenheter och det krävs mindre hemtjänst.

Hans Brettschneider (MP) ville satsa på att få kommunen mer aktiv i att driva på så att det privata bygger fler trygghetsboenden, gärna kring intressen såsom kolonilotter.

Övriga frågor som debatterades var äldrematen och om hemtjänsten skulle hjälpa räddningstjänsten med hjärtstopp och bränder. För att se hela debatten gå in på norran.se.

  1. Många nya namn i Malås nämnder

  2. Klart med delat styre i Malå

  3. Vänsterpartiet påverkar statistiken

  4. Historiskt – Skellefteborna röstade fram kvinnorna

  5. Valmyndigheten råkade förkorta mandatperioden

  6. Ska ta fram gemensam budget

  7. Oppositionen kritisk till fördelning av poster

  8. Två ordförandeposter till Vänsterpartiet

  9. Rött samarbete i Norsjö de kommande fyra åren

  10. Otrohet och nya värderingar missgynnar S i norr

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Halvljummen start på valrörelsen