Resultaten av studien visar att övervikt är den tydligaste riskfaktorn. Vid BMI 21 är risken för hjärtsvikt som lägst, bara en på ungefär 700 drabbas. Redan vid ett BMI på 25, som är den medicinska gränsen för övervikt, ökar risken med cirka 50 procent. Vid svår fetma, BMI över 35, har risken för hjärtsvikt fyrfaldigats.
– Det här är första gången som fetma så tydligt har kunnat kopplas till hjärtsvikt hos unga kvinnor. Eftersom övervikt fortsätter att öka bland unga människor i Sverige så är det en potentiellt tickande bomb om dessa grupper tar med sig sin övervikt in i äldre år, skriver Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, i ett pressmeddelande.
Antalet personer med fetma ökar
I dag lever närmare 5 100 kvinnor i åldrarna 16 - 44 år i Västerbotten med fetma, det vill säga ett BMI på 30 och uppåt. Sett till hela landet har denna andel ökat från 8 till 11 procent under de senaste tio åren.
– Tack vare forskningen minskar dödligheten i hjärt-kärlsjukdom, men våra levnadsvanor riskerar att bryta den positiva trenden. Därför är det oerhört viktigt med en nationell handlingsplan för hälsosammare matvanor och förebyggande åtgärder i form av till exempel mer rörelse i skolundervisningen, skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.