Hatten av för Mats och Pia Klockljung

För tio år sedan slog Mats och Pia Klockljung upp portarna för Glommers Hattmuseum. Nu flyttar paret till Burträsk och tvingas lägga ner på grund av platsbrist. ”Vi hoppas att det ska kunna leva vidare på något sätt”, säger Mats.

Den 25 juli firar Glommers Hattmuseum 10-årsjubileum. Mats Klockljung har njutit av alla fina besök de haft genom åren.

Den 25 juli firar Glommers Hattmuseum 10-årsjubileum. Mats Klockljung har njutit av alla fina besök de haft genom åren.

Foto: Frida Öhman

Glommersträsk2020-06-29 07:00

I tio år har paret Pia och Mats Klockljung drivit Glommers Hattmuseum. Under de senaste åren har de kompletterat med en leksaksavdelning. 

– Det är många besökare som har passerat här genom åren. Som mest har vi haft 700 besökare under ett år. Främst kommer besökare från Norr- och Västerbotten, men vi har även haft besök från Kina, Australien och USA. Det är mest pensionärer som kommer hit, men även skolklasser och olika föreningar besöker oss, berättar Mats Klockljung. 

2007 flyttade paret från Stockholm till Glommersträsk, tillsammans med dottern Maja. 

– Vi tyckte att det var så stökigt i Stockholm och ville finna lugnet. Våran dotter hade varit här hos en kompis och skrev sedan i sin dagbok att hon ville bo i Glommersträsk. Vi började då leta efter hus på Blocket och hittade det här. När vi sedan var på visning så kände vi direkt att här vill vi bo, berättar Mats. 

Huset var en före detta lanthandel, men inrymde också 350 hattar efter den tidigare näringsidkaren Jenny Petrina Stenqvist. När Jenny lade ner verksamheten i Modemagasinet i mitten av 60-talet så placerade hon de hattar som inte blivit sålda i kartonger och där fick de samsas med alla övriga säsongers osålda hattar som placerades på vinden. 

Hattarna fick ingå i köpet då paret Klockljung kom dit och blev då bli basen för Glommers Hattmuseum som de öppnade den 25 juli 2010.

– Kyrkoherden Inger Boman som var tokig i hattar höll i invigningen och det var fullsmockat med folk, berättar Mats. 

Hattarna är från 1930-1960 talet och vissa av dem har modisten Jenny Stenqvist tillverkat själv. Andra är inköpta från olika hattfabriker. Mats berättar att Glommersträsk var en kyrklig bygd och det var väldigt vanligt att folk bar hatt fram till 60-talet. 

– På 60-talet blev modet ledigare. När tv:n sedan kom blev det dödsstöten för hattarna. Tidigare bar man hatt så fort man gick ut till grannen till exempel, men då började folk sitta hemma mer och behovet av hattar minskade. 

På hattmuseet finns hattar i alla dess former och färger som alla bär på en historia. 

– Folk älskar att komma hit och prova olika hattar. En del kan känna igen mamma eller mormors hatt till exempel och det brukar de ju tycka är otroligt kul, säger han. 

Sedan ett par år tillbaka har de utökat hattmuseet med ett rum fullt av leksaker från förr till nu. Leksaksavdelningen ger en tidsresa ända tillbaka till 30-talet. 

– När det bara funnits hattar här så har det inte varit så roligt för barnen att komma på besök, men sedan vi öppnade leksaksavdelningen har dom trivts och fått leka där medan mamma och pappa kunnat titta på hattarna i lugn och ro.  

Den 8 juni flyttade paret till en trea i Burträsk. Där finns tyvärr ingen plats för något museum, så nu står valet mellan att sälja huset med museum eller lägga ner museet och försöka prångla ut hattarna till något annat museum eller teater.

– Vi valde att flytta för att få prova på något nytt, men vi hoppas att hattmuseet ska kunna leva vidare på något sätt. Det här är ett arv som vi har förvaltat och jag tror att vi är det enda museet i Sverige som inriktat oss på hattar, säger han. 

Tioårsjubileet den 25 juli kan bli det sista visningsdatumet med undantag för några bokade besök i september, och fram till dess tar de bara emot förhandsbokade besök.  

Glommers Hattmuseum

Här finns till exempel fedorahattar, Stetson, bowlerhattar, en swingpjatthatt och en officershatt från tidigt 1800-tal av modellen Napoleon. 

Många hattar kommer från herrekiperingar i Norr-och Västerbotten, som till exempel Säfströms i Vindeln och Lycksele, Saedens i Piteå, Perssons ekipering i Vindeln, Markgrens i Älvsbyn, Luleå och Haparanda och Lundqvists Kläder i Glommersträsk.

Här finns även samtida modeplanscher, modetidningar och saker från gamla frisörsalonger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!