Förslag om matservering för äldre fick tummen ned

Matserveringen på Gästis och Klockarbo plockades bort för drygt ett år sedan.
Matserveringen på Gästis och Klockarbo plockades bort för drygt ett år sedan. Foto: Pontus Lundahl/TT
Kristdemokraternas motion om att återinföra delar av matservicen på trygghetsboendena Gästis och Klockarbo i Norsjö fick inget gehör av kommunstyrelsen.

För drygt ett år sedan slutade Norsjö kommun servera mat i matsalarna på Gästis och Klockarbo. I stället får de boende maten i små lådor som hemtjänstpersonalen delar ut.

Slopad matservering för äldre het potatis i Malå och Norsjö
Omdiskuterat förslag klubbat i Norsjö: Blir ingen matservering

Beslutet har rört upp känslor och i höstas skrev KD en motion där man vill att kommunen åter ordnar gemensamma middagar i matsalarna.

Förslaget ser dock inte ut att gå igenom. När det var upp i kommunstyrelsen röstades det ned med röstsiffrorna 5–4. S och V röstade för avslag medan KD, C och L sa ja till motionen.

– Vi har inrättat trygghetsboenden och gett riktlinjer till utföraren Norsjölägenheter. Det är dit de ska rikta sina förslag, det är de som som avgör servicenivån på trygghetsboendena, säger Magnus Eriksson (S).

Håkan Jansson (KD) har en annan syn på saken:

– Vi måste titta på individerna. Det är bevisat att det ger positiva bieffekter om de äldre får sitta och äta i gemenskap. Det leder till bättre mående och mindre medicinering, säger han.

Beslut fattas av kommunfullmäktige den 25 mars.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut