Att dra i gång ett husbygge var lite av ett impulsbeslut, berättar Hassan Atrakchi och tar fram mobilen för att visa de första ritningarna han gjorde för två år sedan.
– Vi bodde i lägenhet i stan tidigare, en dag träffade jag en granne i trapphuset som berättade att han köpt tomt och skulle bygga. ”Finns det fler?”, frågade jag utan att ens veta var tomterna låg. Det är lite så jag är, jag gillar snabba beslut och går på magkänsla, säger Hassan till Västerbottens-Kuriren.
Ett vintervitt besök i Fällforsån fick paret Atrakchis att slå till och så var planeringen i gång. Hassan fastnade tidigt för timmerhus och tog med sig snickare på en studieresa till Riga för inspiration. Men att köpa färdigt kändes inte rätt.
– Vi bestämde oss för att bygga på lösvirke med regelstomme, men med bred liggande träpanel för att ändå få en timrad känsla. Jag har aldrig byggt hus tidigare, men hade några idéer i huvudet. Så jag laddade ner Sketchup, som är ett gratis ritprogram för datorn, och satt nonstop under en helg och skissade. Sivan undrade om jag inte var riktigt klok, men nu står faktiskt resultatet av de där 36 timmarna på tomten, säger han och lägger ner mobilen på den generösa köksön.
Hassan har inte lämnat något åt slumpen utan varit delaktig i varje litet steg av bygget. Periodvis har det blivit intensivt, familjens minsting Lias föddes för bara fem månader sedan och storebror Kian är bara 1,5 år. Att kombinera husbygge med jobb, studier och familjeliv kan vara kaotiskt, men samtidigt är det fantastiskt roligt att få utlopp för alla kreativa idéer, förklarar Sivan.
Ingenting är standard och paret har utformat allt efter eget huvud. De har bollat idéer och diskuterat sig fram till spännande och annorlunda lösningar. Det spektakulära ”walk in-skafferiet” i köket är till exempel Sivans idé och det ger köket en speciell känsla. Att hitta en leverantör som kunde designa dörren till skafferiet blev däremot ett problem, så efter en tid tog Hassan tillsammans med sin granne (som har en svetsmaskin) tag i saken och de tillverkade dörren själva i grannens garage.
Att inte få tag i rätt produkter har blivit ett återkommande fenomen vilket resulterat i ett egentillverkat fallskydd och staket på övervåningen samt ett underredet till det stora matbordet (och fler möbler är på gång...)
– För mig är det också viktigt att huset har en röd tråd, därför har vi samma marmorgolv i hallen, köket, och även på toaletten där vi använt samma plattor på väggen, berättar Sivan och passar på att visa den praktiska handdukshållaren som hon designat.
Det mörkare trägolvet i matsalen fångas upp i köket och skapar en varm känsla samtidigt som bottenplanets öppna planlösning med sina stora fönster och enorma takhöjd ger känslan av rymd och ljus.
Överallt finns unika detaljer, till exempel integrerade högtalare i varje rum (till och med på toaletten) som styrs via telefonen, och specialfönster i köket som går att dra isär.
– Vi har en stor altan utanför. Min dröm var att kunna öppna upp mot köket och sudda ut gränsen mellan inne och ute, demonstrerar Hassan.
Fortfarande återstår en hel del arbete, både småfix och större projekt, men paret tänker inte stressa utan ta tid på sig så att allt blir precis som de tänkt sig. Pojkarnas rum på övervåningen ska få djungeltema, det intilliggande allrummet ska utrustas med hemmabioanläggning och så ska huset få ytterligare ett badrum som kommer att blir något alldeles extra berättar Sivan och Hassan. Samma sak gäller parets gigantiska walk in-closet som redan i sitt ofärdiga skick gör vem som helst avundsjuk.
Ett råd till den som är sugen på att dra i gång ett eget husprojekt?
– Att våga! Du kan mer än du tror.
Kristina Waldenborg/Västerbottens-Kuriren