Nationella bombskyddet är på plats efter explosionen i Lund.
Nationella bombskyddet är på plats efter explosionen i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna svårt skadad i explosion i Lund

En kvinna i 25-årsåldern skadades allvarligt i en explosion i Lund under natten mot lördagen. Målet för explosionen var en livsmedelsbutik som kvinnan passerade. Polisen har inte gripit någon misstänkt för sprängdådet.

Flera personer slog larm vid 02.30-tiden om en kraftig smäll i centrala Lund. Explosionen ägde rum i en byggnad med en livsmedelsbutik i gatuplan och bostäder ovanför. Skadorna är värst i butiken, enligt polisens presstalesperson Evelina Olsson.

-Det är den som det här har riktats emot, säger hon till TT.

Allvarligt skadad

Kvinnan passerade byggnaden när det exploderade och hon fördes till sjukhus med ambulans. Senare under dagen meddelade Region Skåne att hon är allvarligt skadad.

-Skadorna är allvarliga men inte livshotande, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Tekniker har undersökt platsen men vad det är som har exploderat är för tidigt att uttala sig om, säger Westford.

Polisen vill få in fler vittnesmål från nattens händelse.

-Den här smällen var väldigt kraftig. Människor har ryckts upp ur sin sömn och sprungit till fönstret för att se vad hänt. Har man då sett något misstänkt, som människor eller fordon i rörelse, så är vi tacksamma för att få den kunskapen, säger Ewa-Gun Westford.

"Ingen hotbild"

En man som bor i närheten säger till Sydsvenskan att han vaknade av explosionen.

-Jag är gammal stridsvagnskytt. Det var ungefär som om en stridsvagn stått på gatan och skjutit, säger han till tidningen.

Butiksägaren berättar för flera medier att han inte vet vad som kan ligga bakom det inträffade.

-Jag har ingen aning om vem som kan ligga bakom det och varför. Det finns inte någon hotbild mot mig. Om de ville komma åt mig hade de kommit hem till mig, inte sprängt min butik, säger butiksägaren till Kvällsposten.

Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada. Ingen misstänkt har gripits.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut