Erik Ullenhag. Arkivbild.
Erik Ullenhag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Erik Ullenhag drar sig ur partiledarstriden

Erik Ullenhag drar sig ur partiledarstriden i Liberalerna, skriver han i en debattartikel på aftonbladet.se.

"Efter att förbund, kommunföreningar, sidoorganisationer och medlemmar nu sagt sitt i en demokratisk process, inser jag dock att det inte finns ett tillräckligt starkt stöd för den idé som jag hade för vårt parti", skriver han på tidningens debattsida.

Ullenhag motiverar beslutet med att det finns risk att partiet splittras ytterligare. "Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur", skriver Ullenhag.

Han önskar Nyamko Sabuni lycka till med sitt framtida uppdrag. I övrigt ger han inte besked om sin egen framtid, men uppmanar sina partikamrater att hålla ihop. Och vara fortsatt öppna för samarbete.

"Ta hand om varandra. Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp. Själv har jag blivit anklagad för allt från att vara för hedersförtryck och extremism, till att ha som grundidé att förstöra det Sverige jag är så stolt över. Tonen är hård och det gör mig särskilt bekymrad att jag också mött en väldigt tuff ton mellan partikamrater", skriver han, och fortsätter:

"Kom ihåg – våra partivänner är inte våra fiender. Inte heller andra partier är våra fiender. Vi behöver samarbeta för att gemensamt klara de utmaningar som Sverige står inför. "Nyamko Sabuni står därmed kvar som ensam kandidat. Liberalernas valberedning meddelade på måndagen att man föreslår henne som ny partiledare. Valberedningen var dock inte helt enig.

Fakta: Erik Ullenhag

TT

Erik Ullenhag föddes i Uppsala 1972 och har haft en rad uppdrag inom Liberalerna (tidigare Folkpartiet), där han tillhört den mer socialliberala falangen.

Åren 1997-99 var Ullenhag ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf) och åren därpå satt han i kommunfullmäktige i Uppsala. 2002 tog han plats i riksdagen och 2006 blev han partisekreterare. När Alliansen behöll regeringsmakten efter valet 2010 utsågs Ullenhag till integrationsminister i Fredrik Reinfeldts M-ledda regering.

Efter valet 2014 blev Ullenhag L:s gruppledare i riksdagen och 2016 lämnade han inrikespolitiken för att bli Sveriges ambassadör i Jordanien.

Ullenhag är utbildad jurist och har tidigare arbetat på utrikesdepartementet, samt som tingsnotarie vid Linköpings tingsrätt.

Källa: Nationalencyklopedin, Liberalerna

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut