Premiärminister Boris Johnson talar utanför 10 Downing Street i London.
Premiärminister Boris Johnson talar utanför 10 Downing Street i London. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Envis Johnson nu i minoritet

Hösten börjar med avhopp och dramatik när Storbritanniens underhus återsamlats efter sommarlovet. Premiärminister Boris Johnson står på sig om brexit – men har samtidigt förlorat sin majoritet.

Sommarlovet hade precis avslutats när konservative parlamentsledamoten Philip Lee plötsligt bytte sida och satte sig med Liberaldemokraterna i stället för sina partivänner i Tories.

"Den här konservativa regeringen går aggressivt vidare med en skadlig brexit. Den sätter liv och arbetstillfällen i fara", motiverar han sitt avhopp i ett uttalande, enligt BBC.

Därmed har inte längre premiärminister Boris Johnson någon given majoritet i underhuset, även om han skulle ha stöd av samtliga partikamrater samt ledamöterna i nordirländska stödpartiet DUP.

"Nog är nog"

Johnson själv står ändå på sig om brexit och manar parlamentet att ge honom sitt stöd i fortsatta diskussioner med övriga EU.

-Det är helt fel att säga att vi inte gör framsteg. Och anledningen till det är att alla kan se att den här regeringen menar allvar, säger Johnson i parlamentet och lovar att genomföra utträdet ur EU.

-Nog är nog. Landet vill att det här görs nu. Jag är övertygad om att vi kommer att ordna ett avtal, men oavsett det så kommer vi att lämna den 31 oktober, säger premiärministern.

Frågan är bara om han verkligen kan få stöd för det av de egna parlamentsledamöterna. Oppositionen hoppas i kväll i ett första skede kunna ta kontroll över parlamentets dagordning för att i morgon driva igenom ett bindande förbud mot ett avtalslöst utträde ur EU.

Ilsken Hammond

Tanken är att tvinga regeringen att be övriga EU om förlängd förhandlingstid fram till slutet av januari 2020 – om inte parlamentet senast den 19 oktober antingen godkänt ett utträdesavtal eller beslutat sig för att stödja ett avtalslöst lämnande av EU.

Oppositionen hoppas nå en majoritet med hjälp av de konservativa ledamöter som också är emot ett "no deal"-läge, däribland den tidigare finansministern Philip Hammond.

Hammond är rejält på krigsstigen mot sina egna partikamrater.

-Det här är mitt parti. Jag har varit medlem i 45 år. Jag kommer att försvara det mot inkommande som försöker ändra det från högt i tak till en smal fraktion. Vi måste ställa nationens intressen före hotelser mot oss personligen eller mot våra karriärer, fräser ex-ministern i en radiointervju i BBC.

Splittrar partiet?

Minst 15 konservativa uppges rösta mot det egna partiet i kväll, däribland Nicholas Soames, barnbarn till ex-ledaren, krigshjälten och partiikonen Winston Churchill.

Bråket har fått somliga att befara att partiet helt riskerar att spricka. Andra ser partiledningens varning om att utesluta rebellerna som helt naturlig.

-Stephen och jag spelar i samma lag. Men om Stephen börjar fälla lagkaptenen varje gång han är på väg att göra mål så kommer han inte att få vara kvar på planen så länge till, säger regeringsstödjande ledamoten Nigel Evans i en tv-diskussion i BBC med regeringskritiske partikamraten Stephen Hammond.

Nyvalsbeslut dröjer?

Omröstningen i kväll kan komma att hållas först vid 23-tiden, svensk tid. Om oppositionen då lyckas besegra regeringen väntas Johnson i morgon kontra med att föreslå nyval, preliminärt till den 14 oktober.

Då behöver han stöd av två tredjedelars majoritet i parlamentet, vilket inte alls är givet. Labourledaren Jeremy Corbyn har visserligen inget emot ett val, men vill i så fall få in garantier för ett uppskjutet utträde och att inte valdatumet plötsligt flyttas.

Brexitmotståndare demonstrerar i London.
Brexitmotståndare demonstrerar i London. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Därför kan Johnson bli tvungen att vänta tills kravet på att stoppa ett avtalslöst utträde gått igenom alla instanser.

-Vi måste vara väldigt alerta och inte acceptera ett val på premiärministerns villkor som bara premiärministern tjänar på, varnar Liz Saville Roberts, gruppledare för walesiska separatistpartiet Plaid Cymru, sedan oppositionen hållit ett gemensamt möte i London i dag.

"Lämnar i oktober"

Det kan i sin tur leda till att Johnson i stället försöker lagstifta sig förbi kravet på två tredjedelars majoritet. Eller att han utlyser och ser till att förlora en förtroendeomröstning för att kunna tvinga fram ett val.

En ytterligare variant är till och med att Johnson accepterar parlamentets krav på att be övriga EU om en förlängning – men sedan själv stoppar förlängningen genom att lägga in sitt veto vid nästa EU-toppmöte den 17–18 oktober.

Klart är i alla fall att Johnson fortsatt tänker kämpa för att behålla ett avtalslöst utträde som förhandlingsvapen gentemot EU.

-Jag kommer aldrig att ge upp kontrollen över våra förhandlingar på det sätt som oppositionsledaren kräver. Det kommer inte att bli några fler meningslösa förseningar, dundrar premiärministern i London.

Wiktor Nummelin/TT

Återstarten i underhuset

Så här ser programmet ut för tisdagens återsamling i det brittiska parlamentets underhus:

15.30, svensk tid: Ledamöterna samlas. Punkt ett på schemat: en frågestund med nye utrikesministern Dominic Raab.

16.30: Premiärminister Boris Johnson talar om det nyligen hållna G7-toppmötet i Biarritz.

18.30: Kansliminister Michael Gove gör uttalande om förberedelserna för brexit.

19.30: Utbildningsminister Gavin Williamson uppdaterar om skolbudgeten.

Cirka 20.35: Motståndarna till en avtalslös brexit väntas tala för en extrainsatt debatt om brexit.

Cirka klockan 20.40: Om det blir ja från talman John Bercow väntas debatten pågå i upp till tre timmar.

Tidigast klockan 22: Omröstning om att ta kontroll över onsdagens dagordning.

Källa: BBC

Cameron, May och Johnson

Relationen till EU har varit den dominerande frågan för Storbritanniens tre senaste premiärministrar, alla från Konservativa partiet:

David Cameron(född 1966) – blev premiärminister 2010 och utlovade en folkomröstning om EU-medlemskapet i hopp om att ena en växande klyfta inom partiet. Kampanjade för att hålla landet kvar i EU och meddelade sin avgång omedelbart efter att lämna-sidan överraskande vann med 52 procent mot 48 i juni 2016.

Theresa May(född 1956) – tog över i juli 2016 med löfte om att genomföra det brittiska utträdet, trots att hon själv kampanjat för att vara kvar i EU. Slutförde förhandlingarna i november 2018, men fick sedan se sitt utträdesavtal med EU bli nedröstat tre gånger om i parlamentets underhus.

Boris Johnson(född 1964) – ersatte May i juli 2019 och har lovat föra landet ut ur EU när den förlängda förhandlingstid som företrädaren tvingats gå med löper ut den 31 oktober – oavsett om det då finns ett avtal med EU eller inte.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut