En livräddande hjälte träder fram

Nu har Norrans läsare sagt sitt, en hjälte är utsedd. Under tisdagskvällen mottog Göran Josefsson förstapriset i tävlingen Norran Hjältar. Han prisades för sin modiga insats då han trots hotet av en yxbeväpnad man räddade en kvinna ur ett övertänt hus.

I somras anlände räddningschefen Göran Josefsson till en villabrand i Adak, 22 kilometer utanför Malå. Trots instruktioner om att invänta polisen, eftersom det fanns en yxbeväpnad man på platsen, agerade Göran.

Göran räddade kvinna trots eld och yxbeväpnad man

Utan att tveka tog han sig via en vedlucka in i det övertända huset och räddade kvinnan som satt fast i källaren. Med något mindre självklara steg gick Göran under tisdagskvällens AIK-match ut på isen för att motta priset som Norrans Hjälte.

– Jag trivs inte så bra i rampljuset, men samtidigt känns det riktigt bra, säger en glad Göran Josefsson strax efter att han tagit emot priset som Norranhjälte.

Marcus Melinder, Norran, och Stina Näsvall, Stiftelsen Skelleftepress, står på varsin sida om de prisade Norranhjältarna Monica Gimerus, Göran Josefsson och Torbjörn Vallgren.
Marcus Melinder, Norran, och Stina Näsvall, Stiftelsen Skelleftepress, står på varsin sida om de prisade Norranhjältarna Monica Gimerus, Göran Josefsson och Torbjörn Vallgren. Foto: Lars Eriksson

Det är Norran och dess ägare Stiftelsen Skelleftepress som anordnar tävlingen Norran Hjältar, men det är läsarna som röstar fram segraren. Norrans chefredaktör Marcus Melinder menar att Göran Josefsson är en värdig vinnare av Norran Hjältar.

– Ett klassiskt hjältedåd som förtjänar all uppmärksamhet, säger Marcus Melinder.

De två andra finalisterna, eldsjälarna Monica Gimerus och Torbjörn Vallgren, var svåra att sära på då de fick exakt lika många röster.

– Roligt att de hamnade på en gemensam andraplats. Båda är exceptionella personer som är roliga att få lyfta fram. Vi ska komma ihåg att alla tre finalister är vinnare, säger Marcus Melinder.

Monica: ”Jag har fått så många kramar”

Monica Gimerus fick sitt pris för sina sociala insatser i Skellefteå. För 30 år sedan drog hon igång alternativ jul, för 20 år sedan bildandet hon Nattsuddarna och i dag är hon en av de ideella krafterna i Lions Club Skellefteå som ger guldkant till anhörigvårdarna.

Göran Josefsson, räddningschef i Malå och Norsjö, utsågs under tisdagen till vinnare i tävlingen Norran Hjältar.
Göran Josefsson, räddningschef i Malå och Norsjö, utsågs under tisdagen till vinnare i tävlingen Norran Hjältar. Foto: Lars Eriksson

Torbjörn Vallgren är fotbollsspelaren, tränaren, lagledaren och styrelsemedlem i Vebomark IF, laget som betyder så mycket sammanhållningen i byn. Han är lyfter gärna fram alla andra som jobbar i föreningen, men faktum är att eldsjälen Torbjörn drar ett stort lass.

Torbjörn är spindeln i fotbollsnätet

Att Norran utser hjältar i lokalsamhället är inget som tar slut här och nu försäkrar chefredaktören Marcus Melinder.

– Det finns så många hjältar där ute så vi kommer att fortsätta att både publicera och lyfta fram dem, säger han.

  1. En livräddande hjälte träder fram

  2. Göran räddade kvinna trots eld och yxbeväpnad man

  3. Monica: ”Jag har fått så många kramar”

  4. Torbjörn är spindeln i fotbollsnätet

  5. Vardagshjältar som gör skillnad

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
En livräddande hjälte träder fram