Ett tillfälligt sjukhus har byggt upp på kort tid för att hantera infekterade av coronaviruset i Hubei i Kina.
Ett tillfälligt sjukhus har byggt upp på kort tid för att hantera infekterade av coronaviruset i Hubei i Kina. Foto: Chinatopix/AP/TT

Viruschocken slår hårt mot kinesisk ekonomi

Den kinesiska marknaden skakas om rejält av det nya coronaviruset, som fortsätter att spridas och döda fler i ett internationellt allt mer isolerat Kina.
Yuanen faller hårt, börser och räntor rasar och priserna på råvaror i Kina backar till följd av minskad efterfrågan.

Första handelsdagen i Kina sedan nyårsfirandet inleddes i landet den 23 januari blev en chockartad upplevelse för många. Aktier kraschade på löpande band när börserna i Fastlandskina på måndagen återupptog handeln efter den utdragna kinesiska nyårshelgen. Vissa aktier föll 10 procent, vilket ledde till att de handelsstoppades.

Sammanlagt gick börsvärden för 400 miljarder dollar (cirka 3 850 miljarder kronor) upp i rök i ovanligt turbulent handel.

CSI 300-index, där aktier på både Shanghai- och Shenzhenbörsen ingår, rasade 7,9 procent. Det är den största nedgången sedan augusti 2015. Den kinesiska valutan tar samtidigt rejält med stryk på valutamarknaden och faller 1,2 procent mot dollarn, ned under den känsliga nivån på 7 yuan per dollar.

Likviditetsstöd på 1 680 miljarder

Priser på råvaror som järnmalm, koppar och råolja på kinesiska marknader faller också markant. Kina är världens största importör av olja.

För att lugna marknaden har Kinas centralbank sänkt reporäntan med 0,10 procentenheter till 2,40 procent. Dessutom har centralbanken gått in med likviditetsstöd på marknaden på 1 200 miljarder yuan (cirka 1 680 miljarder kronor).

Stora delar av Kinas näringsliv, som sammanlagt står för över hälften av landets BNP, är stängt till den 9 februari. Det handlar bland om stora delar av industrin i provinser som Shanghai, Guangdong, Chongqing, Zhejiang, Yunnan och Jiangsu. Åtgärden syftar till att begränsa spridningen av det dödliga viruset.

Den värst drabbade provinsen, Hubei, väntas förbli partiellt nedstängd till den 13 februari. I Hubei, där storstaden Wuhan ligger, finns bland annat fabriker som drivs av utländska biltillverkare som General Motors, Peugeot, Citroën, Nissan, Renault och Honda. Där finns även stora forsknings- och utvecklingscenter för globala storföretag inom teknik och sjukvård.

"Vi räknar med att nedstängningen varar åtminstone till dess att utbrottet av coronavirus är under kontroll", skriver analysföretaget Oxford Economics i en färsk rapport.

Effekter på världsekonomin

Virusutbrottet beräknas dra ned Kinas tillväxt under första kvartalet till 4 procent enligt Oxford Economics, som sänker tillväxtprognosen för helåret 2020 till 5,6 procent, från tidigare 6 procent. I fjol växte Kinas ekonomi med 6,1 procent.

I snitt väntas Kinas tillväxt falla till 4,9 procent i första kvartalet, enligt en enkät med analytiker gjord av tidningen The Wall Street Journal.

Effekterna på världsekonomin blir inte heller försumbara när världens näst största ekonomi bromsar in. Enligt Oxford Economics trycker detta ned den globala tillväxten med 0,2 procentenheter i år till 2,3 procent – den lägsta tillväxten sedan den globala finanskrisen.

För USA:s del kan man utifrån tillgänglig data räkna med att coronaviruset drar ned tillväxten med omkring en halv procentenhet till 1,7 procent i årstakt under första kvartalet, enligt analytiker på storbanken Goldman Sachs. Men det finns stor risk för större bakslag om viruset får stor spridning utanför Kina.

Vissa tyngre teknikföretag har fått tillstånd att fortsätta driva sina fabriker trots nedstängningen, däribland den kinesiska telekomtillverkaren Huawei, statliga Yangtze Memory Technologies och Semiconductor Manufacturing International. Undantag har även getts till det Taiwan-ägda Dramexchange, som har anläggningar nära den hårt drabbade storstaden Wuhan.

Apple har stängt

Även vissa utländska teknikföretag, som Samsung Electronics, har fortsatt driva fabriker trots både nyår och coronaviruset.

Amerikanska Apple, med 10 000 anställda i Kina, har dock stängt alla butiker och kontor i landet och uppger att man följer instruktionerna vad gäller begränsad verksamhet på fabriker i landet. Andra amerikanska storföretag som stängt ned verksamhet i Kina är McDonald's, Starbucks och Levi Strauss & Co.

Flera svenska företag, som Electrolux och Ikea, har stängt verksamhet i Kina till följd av coronaviruset och flygbolaget SAS har ställt in alla flygningar till och från landet, precis som flera andra stora flygbolag. Efterfrågan på såväl turist- som affärsresor till och från Kina har minskat dramatiskt.

Många utländska företag och länder har också beslutat att evakuera personal och medföljande från Kina.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Vinstfall för kinesisk industri

TT

Den kinesiska ekonomin drabbades av en global inbromsning, högre råvarupriser och konsekvenserna av tullar och handelshinder från USA i fjol. För den kinesiska verkstadsindustrin föll vinsterna med 3,3 procent i årstakt till cirka 6 200 miljarder yuan (cirka 8 620 miljarder kronor) 2019. Resultatförsämringen var den första på fyra år, visar statlig kinesisk statistik publicerad på måndagen.

Nedgången var särskilt tydlig inom bil-, kemi- och stålindustrin och statlig sektor hade större problem med lönsamheten än den privata. Vinsterna för statsägda kinesiska företag föll 12 procent 2019, medan det för privatägda kinesiska företag blev en vinstökning på 2,2 procent.

Rapporten kommer sedan officiell statistik visat att Kinas BNP-tillväxt sjönk till 6,1 procent i fjol, ned från 6,6 procent 2018. Fjolårets tillväxt var den lägsta för Kina sedan 1990.

Nedgången i fjol inkluderar dock inte de stora störningar som orsakas av det nya coronaviruset, som började spridas i rask takt i slutet av januari.

Källa: Reuters

Fakta: USA-karantän för utländska Kinaresenärer

TT

I förra veckan definierade Världshälsoorganisationen WHO den globala spridningen av det nya coronaviruset från Wuhan, i Hubei-provinsen, Kina, som ett internationellt hälsonödläge. Dock finns det enligt WHO inga skäl att begränsa resor.

Trots det har många länder beslutat att avråda sina medborgare att resa till Kina. Vissa länder har till och med har stängt gränserna till landet. Även Hongkong har stängt ett stort antal gränsövergångar till Fastlandskina.

Utanför Kina slår oron kring spridningen av coronaviruset främst mot turismen, inte minst i länder som Thailand och Vietnam där turismen står för över en tiondel av ländernas ekonomi.

Kina anklagar samtidigt USA för att sprida oro kring coronaviruset med reserestriktioner och evakueringar. Kritiken kommer sedan USA infört 14 dagars karantän för alla icke-amerikaner som kommer från Kina och alla amerikaner som varit i Hubei-provinsen.

Ryssland, som redan förra veckan stängde av all tågtrafik från Kina, har beslutat att skicka tillbaka smittade med coronavirus som landar i landet.

Källa: Reuters, The Wall Street Journal

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut