ABB noterar en ökad orderingång. Arkivbild.
ABB noterar en ökad orderingång. Arkivbild. Foto: WALTER BIERI/AP/TT

Vinstras för ABB

Motvind för fordonsindustrin bidrog till att sänka resultatet för ABB rejält. Nettovinsten rasar.

Den schweizisk-svenska industrikoncernen redovisar en nettovinst på 64 miljoner dollarn (cirka 606 miljoner kronor), för andra kvartalet 2019. Det kan jämföras med vinsten på 681 miljoner dollar motsvarande period 2018.

Intäkterna steg med 7 procent till 7 171 miljoner dollar, från 6 731 miljoner dollar ett år tidigare. Och orderingången steg till 7 401 miljoner dollar, från 7 133 miljoner dollar.

”ABB har fortsatt att generera god bruttotillväxt under andra kvartalet trots makroekonomisk motvind och geopolitisk osäkerhet”, skriver Peter Voser, ordförande och koncernchef för ABB, i en kommentar.

”Vi kommer att fortsätta att driva en långsiktig tillväxt i våra verksamheter samtidigt som vi förblir fokuserade på kostnader och portföljförvaltning. Vi inför en ny kultur av större befogenheter för att bygga upp ABB som en starkare och flexiblare koncern.”

ABB, stor tillverkare industrirobotar och elektrifieringsprodukter, genomgår för närvarande en stor omstrukturering där bland annat kraftnätsverksamheten ska säljas till japansak Hitachi.

ABB meddelade så sent som i onsdags även att man överväger att sälja en enhet som tillverkar kraftkonvertrar för telekomindustrin, som följde med vid förvärvet av General Electric Solution 2017.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut