Världshandelsorganisationen har i en utdragen tvist mellan EU och USA om illegala subsidier till Airbus och Boeing beslutat att USA får rätt att införa tariffer på 7,5 miljarder dollar som straff. Arkivbild
Världshandelsorganisationen har i en utdragen tvist mellan EU och USA om illegala subsidier till Airbus och Boeing beslutat att USA får rätt att införa tariffer på 7,5 miljarder dollar som straff. Arkivbild Foto: Francois Mori/AP/TT

USA inför omfattande tullar på EU-varor

USA inför tullar på varor från EU efter beslut i världshandelsorganisationen (WTO) som godkänner amerikanska strafftullar på EU-varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar.

Europeiska flygplan, men inte flygplansdelar, beläggs med tullar på 10 procent från den 15 oktober, uppger USA:s handelsmyndighet USTR. Industri- och jordbruksprodukter, oklart vilka, ska beläggas med 25-procentiga tullar.

Exakt till vilket belopp de nya tullarna uppgår har inte offentliggjorts.

WTO motiverade onsdagens beslut med de subventioner som unionen under längre tid gett flygplanstillverkaren Airbus, en bitter konkurrent till amerikanska Boeing.

Beskedet ledde till en omedelbar replik från EU:s sida där man varnade USA för att införa tullarna.

"Om USA beslutar att införa de av WTO auktoriserade åtgärderna kommer det att tvinga EU in i en situation där vi inte har någon annan möjlighet än att göra detsamma", skriver EU i ett uttalande. Den franske finansministern Bruno Le Maire påtalade i ett uttalande att ett införande av tullar skulle vara "ett ekonomiskt och politiskt misstag".

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut