Thomas Jisander döms till fängelse i fyra år

Thomas Jisander döms av Göteborgs tingsrätt till fängelse i fyra år för försök till grovt bedrägeri samt grovt bokföringsbrott. Jisander var för 20 år sedan en av huvudpersonerna i den uppmärksammade Trustorhärvan.

1997 fick den så kallade Trustorhärvan stor uppmärksamhet, när det uppdagades att flera hundra miljoner kronor hade förts från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Thomas Jisander, som i dag heter något annat, dömdes 2009 till fängelse för inblandning i härvan, ett straff han har avtjänat.

I dag döms han till fyra års fängelse av Göteborgs tingsrätt. Enligt domen är det bevisat att Jisander tillsammans med en man i 40-årsåldern, som också döms till fyra års fängelse, försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg. Genom att lämna osanna uppgifter försökte de få det norska bolaget att bevilja lånet, framgår av domen.

Den ende som dömdes i Trustorhärvan

Bedrägeriförsöket mot Eksportkreditt Norge kom 20 år efter det att 51-åringen som tidigare hette Thomas Jisander var inblandad i en av de största ekobrottshärvorna i svensk rättshistoria, den så kallade Trustorhärvan. Den gången, 1997, fördes hundratals miljoner kronor från investmentbolaget Trustor till konton utomlands. Thomas Jisander var den ende som dömdes till fängelse för Trustorhärvan, ett straff som han har avtjänat.

Nu är Jisander på sannolika skäl misstänkt för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Brotten ska ha begåtts 2014–2015. Misstankarna handlar om att med "osanna handlingar" ha försökt lura till sig ett lån på 11,9 miljoner euro (drygt 120 miljoner kronor) från det statliga norska bolaget Eksportkreditt Norge AS.

Källa: Tingsrätten i Göteborg, Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Anmäl till Pressombudsmannen Skriv ut