Frank Vang-Jensen blir Nordeas nye vd och koncernchef.
Frank Vang-Jensen blir Nordeas nye vd och koncernchef. Foto: Maja Suslin/TT

Sparkad från Handelsbanken – ny vd i Nordea

I Handelsbanken räckte han inte till, men i Nordea blir han toppen. Frank Vang-Jensen har utsetts till ny vd för Nordea, och lovar både nöjdare kunder och bättre lönsamhet.

Han har jobbat i banken sedan 2017, men innan dess var han vd för Handelsbanken. Därifrån fick han sparken, efter en ovanligt kort tid som vd.

"Han levde inte helt upp till de krav som kan ställas på en vd i Handelsbanken. Han räckte helt enkelt inte till. Jobbet blev lite för stort", var förklaringen som Pär Boman gav på en presskonferens då Frank Vang-Jensen sparkades som vd för Handelsbanken 2016.

"Felrekrytering"

"Man skulle också kunna uttrycka det som att vi gjorde en felrekrytering", tillade han.

Men den erfarenheten är en särskild merit, tycker Nordeas styrelseordförande Torbjörn Magnusson när han nu utser mannen som inte dög i Handelsbanken till vd för Nordea.

- Han har en lång erfarenhet från andra banker, och kan föra in fräscha idéer till Nordea. Det är en speciell merit, säger han.

Han säger att Frank Vang-Jensen är hårt arbetande och tar utmaningar rakt upp och ned. Han har dessutom koll på vikten av bankernas trovärdighet och etik, förklarar han då han presenterade sin nye vd.

Lovar bättring i banken

Frank Vang-Jensen själv lovar nu en ordentlig bättring i banken. Lönsamhet, nöjda kunder och lyckligare anställda. Dessutom fokus på både trovärdighet och etik.

- Nordea är en av Europas starkaste banker, men är vi tillräckligt snabba och tillräckligt effektiva? Får vi ut det bästa av våra anställda? Är vi tillräckligt bra för våra aktieägare? Den sista frågan är lättast att svara på. Nej, vi har inte gett tillräckligt på flera år, säger Frank Vang-Jensen.

Börjar genast

Nu ska han genast sätta igång med bankens nya affärsplan, berättar han, där varje sten ska lyftas på. Nordea behöver bli både snabbare och effektivare, och fokus ska sättas både på lönsamhet och att få nöjdare kunder.

- Många tycker att vi har haft för mycket fokus på vårt interna arbete, och att vi är för komplicerade och inte snabba nog.

Nordea har gått vilse och förlorat kampen om kunder och lönsamhet, tycker han.

Men nu ska det bli andra bullar. Frank Vang-Jensen säger att det är bråttom att få ordning på problemen, men för den skull ska Nordea inte stressa.

Den 51-årige Vang-Jensen sitter redan i koncernledningen och är för närvarande chef för avdelningen personal banking. Han börjar direkt arbeta som vd, trots att han formellt sett ännu inte godkänts av myndigheterna.

I Nordea ersätter han tidigare vd Casper von Koskull, som stannar kvar i banken till och med 2020 då han går i pension.

Under sin tid som vd har von Koskull flera gånger fått svara på frågor om bankens arbete mot penningtvätt. Så sent som i mars i år avslöjades en stor bankläcka som visade hur över sju miljarder kronor slussats till konton i Nordea via skatteparadis.

Banken behöver förändring

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, tror att Frank Vang-Jensen kan göra god nytta i Nordea. Banken behöver verkligen omstruktureras, tycker han.

- Den nya finansiella planen ska presenteras i november, och då vill man ha en vd som tillträtt innan dess, så att vd:n är med på den planen. Då fungerar det inte med en extern vd, det tar för lång tid. Men Frank Vang Jensen är så ny i Nordea, så nu får man både en intern och en extern vd, säger han.

Att han sparkats från Handelsbanken betyder inte att han inte kan lyckas i Nordea, tror han.

- Han kom in i Handelsbanken och ville ändra i kontorsstrukturen, och det var inte omtyckt där. Mycket av makten i Handelsbanken sitter i kontorsnätet. Men Handelsbanken har nu stora kostnadsproblem.

Frank Vang-Jensen har starkt stöd i ordföranden Torbjörn Magnusson, tror han, och de tillsammans kan nog genomföra de krafttag som behövs, tror Andreas Håkansson.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, konstaterar att Vang-Jensens nya jobb verkligen är en häftig utmaning.

- Nordea är en bank som inte har någon imponerande lönsamhet, och med en aktiekurs som hackar. Samtidigt är han själv nog supertaggad för uppgiften, säger Joacim Olsson.

Christer Gardell, storägare i aktivistfonden Cevian som gått in som ägare i Nordea och krävt förändringar, skriver i ett mejl till Reuters att han ser fram emot en betydligt högre takt när det gäller att förbättra bankens lönsamhet.

Marknaden ser ut att ta emot Frank Vang-Jensen med ganska gott humör. Nordeas aktiekurs steg med runt 3 procent på förmiddagen efter tillkännagivandet.

Fakta: Frank Vang-Jensen

Frank Vang-Jensen är 51 år. Han kommer från Viborg i Danmark och har en examen från Handelshögskolan i Köpenhamn.

Han har jobbat under många år i Handelsbanken innan han fick sparken därifrån 2016, efter en kort tid som vd.

2017 började han arbeta inom Nordea, och var fram tills han utsågs till vd chef för avdelningen personal banking på koncernnivå samt medlem i koncernledningen.

Källa: Nordea

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut