Johan Widing på Bokeslundsgården utanför Hörby odlar sötpotatis för första gången i år, både i växthus och på friland.
Johan Widing på Bokeslundsgården utanför Hörby odlar sötpotatis för första gången i år, både i växthus och på friland. Foto: Johan Nilsson/TT

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.

- Det unika är den enormt stora efterfrågan. Vi har haft det angenäma problemet att vi fått förfrågningar från chipsfabriker, barnmatstillverkare och knäckebrödstillverkare, som vill ha råvaror, och så givetvis från färskvarumarknaden, säger Helena Karlén på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.

När hon för några år sedan fick veta att sötpotatisen har blivit en stor gröda i Kanada och att den med framgång odlas så långt norrut som i Nova Scotia, med kort sommar och sträng vinter, drog Helena Karlén i gång ett svenskt sötpotatisprojekt.

Nu odlas den på ett tiotal ställen, bland annat på Gotland och på Öland, i Småland och i Skåne. De svenskodlade sötpotatisarna kan ta upp konkurrensen med importen, som enligt Statistiska centralbyrån förra året uppgick till minst 5 728 ton till ett värde av cirka 80 miljoner kronor.

Johan Widing har mötts av ett stort intresse för sötpotatisbladen i sin kundkrets, som bland annat består av gourmetkockar i Malmö- och Köpenhamnsområdet.
Johan Widing har mötts av ett stort intresse för sötpotatisbladen i sin kundkrets, som bland annat består av gourmetkockar i Malmö- och Köpenhamnsområdet. Foto: Johan Nilsson/TT

"Nytt och spännande"

Johan Widing, odlare på Bokeslundsgården utanför Hörby i Skåne, började i år. Själva knölarna plockas inte upp förrän i slutet av september, men under hela sommaren har han leverat sötpotatisblad till både restauranger och privatpersoner.

- De ser annorlunda ut på tallriken – det är något nytt och spännande, säger han när han visar runt i sitt växthus.

I Sverige har vi hittills främst importerat sötpotatis från den amerikanska södern i form av söta, orangea knölar. Men sötpotatisen kan vara så mycket mer än det, framhåller Helena Karlén.

Mycket handlar om utseende, konstaterar odlaren Johan Widing. De olika sötpotatissorterna varierar i både bladfärg och form.
Mycket handlar om utseende, konstaterar odlaren Johan Widing. De olika sötpotatissorterna varierar i både bladfärg och form. Foto: Johan Nilsson/TT

"Orange zeppelinare"

- Vi ska inte göra en blek kopia på det som vi importerar från USA, en orange zeppelinare, utan vi ska ha en svensk profil på det här, säger hon.

Sötpotatisen kan vara vit, rosa eller purpurfärgad. Den kan vara spolformad, morotslik eller se ut som en rödbeta. Den kan vara supersöt eller bara aningen söt.

Och minst lika intressanta som knölarna är bladen, anser hon. De kan ätas som sallad och även wokas – vilket är vanligt i många asiatiska länder.

Det är många veckor kvar till skörd av knölarna. Bladskörden har pågått hela sommaren.
Det är många veckor kvar till skörd av knölarna. Bladskörden har pågått hela sommaren. Foto: Johan Nilsson/TT

Gourmetkockar intresserade

Johan Widing provar ungefär 25 olika sorter, de flesta asiatiska, men även några europeiska och amerikanska. Intresset från de gourmetkockar i Malmö- och Köpenhamnsområdet han levererar blad till har varit stort.

Han nyper av ett vinrött, flikigt blad och håller upp det – mycket handlar om utseende, men bladen kan också variera i pepprighet eller syra.

- Jag lyssnar på kockarna. Jag tycker om brutala kockar som säger: "Det här smakar skit" eller "det här var riktigt bra".

För att lyckas odla sötpotatis i större skala krävs lämplig jord – inte för sandig och inte för lerig – och tillgång till arbetskraft under planteringsperioden och skördeperioden, eftersom det då krävs manuella insatser.

Johan Widing driver en ekologisk odling, där också grisarna har en viktig roll.
Johan Widing driver en ekologisk odling, där också grisarna har en viktig roll. Foto: Johan Nilsson/TT

Inga bekämpningsmedel

Eftersom sötpotatisen inte odlats i Sverige tidigare finns det inga skadegörare i form av till exempel insekter eller svampar som är inriktade mot den.

- Man behöver inte använda bekämpningsmedel, för den är väldigt frisk, säger Cecilia Kilbride, projektledare vid länsstyrelsen i Kalmar.

På Öland har 28 olika sorters sötpotatis testodlats i sommar och under en fältvandring nyligen fick Cecilia Kilbride möjlighet att tjuvkika på hur det går där nere under jorden.

- Vi provgrävde lite och de såg jättefina ut. Det ser väldigt lovande ut.

Fakta: Släkting till blomman för dagen

Sötpotatisen är inte nära släkt med potatis, utan tillhör samma släkte som blomman för dagen. Det latinska namnet är Ipomoea batatas.

Troligt ursprungsområde är nordvästra Sydamerika. Den odlas i ett hundratal länder och är en av världens mest odlade grödor – i skördevikt räknat ligger den på fjärde plats efter ris, vete och majs.

Sötpotatisen finns i en mångfald av sorter. Vissa odlas för skörd av växtens lagringsrötter och vissa för skörd av dess blad.

Sötpotatisen är lagringsbar i upp till ett år och kan bland annat användas för att framställa drycker, mjöl, snacks och pommes frites.

Det bör vara minst 16 grader varmt i jorden när sticklingarna sätts ner. För att få upp värmen rekommenderas odling i bädd och täckning med nedbrytbar plast.

De sorter som är framtagna för att fungera i kallare klimat behöver 90 till 110 dagar på sig från plantering till skörd.

2018 importerades till Sverige minst 5 728 ton till ett värde av cirka 80 miljoner kronor (sötpotatis som importerats av mindre företag i mindre kvantiteter inte medräknad).

Källor: Svensk botanisk tidskrift (2016), Sveriges lantbruksuniversitet (LTV-fakultetens faktablad 2018:4), Statistiska centralbyrån

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut