61,4 miljoner kronor samlades in till Världens Barn i årets insamling.
61,4 miljoner kronor samlades in till Världens Barn i årets insamling. Foto: Stina Hjelm

Sorsele – mest generösa till Världens Barn

I helgen passerades kampanjkulmen för insamlingen för Världens Barn. Tack vare engagemanget från tiotusentals frivilliga och galan som SVT sände i fredags lyckades man samla in 61,4 miljoner kronor. Mest generös med donationerna var Sorsele kommun. Det skriver Västerbotten-Kuriren.

Med pengar från förra årets insamling pågår just nu insatser för omkring en halv miljon barn i drygt 50 projekt i fler än 30 länder.

Det handlar om barn som är på flykt eller på andra sätt befinner sig i utsatta livssituationer – och projekten bidrar till att stärka deras rätt till hälsa, skola och trygghet.

Generalsekreterare för riksinsamlingen för Världens Barn, Evy Jonsson, är imponerad av svenska folkets engagemang.

– De insatser som nu genomförts skulle inte vara möjliga om det inte vore för alla dessa fantastiska människor. Det är alla de som ordnar loppisar, bakar drömmar, pantar burkar, skramlar, sjunger och springer som gör all skillnad.

Under SVT:s gala visades reportage från flera av de projekt som får stöd från Världens Barn, men också inslag från enskilda, föreningar, skolor och andra som samlat och skramlat de senaste veckorna.

Runt om i landet är Kommunkampen ett tävlingsmoment som sporrar till mer insamling. I årets insamling var det Sorsele som igen hamnade i topp av landets kommuner med 124 kronor per invånare. Sett till Västerbotten placerade sig Norsjö på en andra plats med 60 kronor per invånare och Bjurholm på tredje plats med 28 kronor per invånare.

Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och genomförs i samarbete med Sveriges Television, Sveriges Radio P4 och Utbildningsradion ihop med svenska civilsamhällets organisationer, och frivilliga runt om i landet.

Lina Wahlnemo/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut