Årets fattigaste månad slår hårt mot många plånböcker. Arkivbild.
Årets fattigaste månad slår hårt mot många plånböcker. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson / TT

Så klarar du fattiga januari

När julmaten är uppäten och röken från nyårsfyrverkerierna skingrats är det dags att möta plånbokens eviga baneman – januari.
Två privatekonomer ger sina bästa tips för att klara årets fattigaste månad.

-Allra, allra först måste man se till att man betalar sina fasta utgifter. Sedan är det bara att göra en budget fram till nästa lön. Det är det hårda beskedet, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Därefter är det dags för köpstopp på allt utom det nödvändigaste. Inga krogbesök, ingen fika på stan – och ingen shopping.

-Det kan vara frestande med alla reaerbjudanden man drunknar i, men det kommer alltid nya erbjudanden hela tiden, säger Gabrielsson.

Ta ett helhetsgrepp

-Förr var det bara julen, men i dag är det Black Friday, Singles' day och reor hela december. Det är väldigt lätt att komma in i konsumtionshetsen, säger Jens Magnusson, privatekonomi på SEB.

Han är av uppfattningen att januari är ett utmärkt tillfälle att ta ett helhetsgrepp på sin ekonomi.

-Januari kommer nästa år också. Och dessförinnan semestrar, födelsedagar och en jul till. Dra inte bara i nödbromsen i januari – gör en budget för 2019. Titta på vilka nödvändiga utgifter du har, och kombinera det med regelbundet sparande.

Fler jobbpass

Ingela Gabrielsson instämmer.

-Det behövs inte så mycket. Ett automatiskt månadssparande på några hundralappar blir en hel del i det långa loppet, säger hon.

Vad gäller då för den som är såpass nödställd att det inte räcker att spara och snåla?

-Sälj barnens urvuxna kläder, sälj sportprylar på Blocket. Gå till pantbanken med guld och smycken, säger Gabrielsson.

-Man får inte vara rädd för lite obekväma åtgärder. Gå upp i arbetstid, ta fler pass. Du ska inte på krogen, så du kan lika gärna jobba. Bit i det sura äpplet och lämna tillbaka julklappar du inte kommer använda, säger Magnusson och fortsätter:

-Det viktigaste är att inte stoppa huvudet i sanden.

Joel Malmén/TT

Fakta: Ekonomernas spartips

TT

Rensa kylskåp och frys innan du köper mer mat – där finns ofta mer än man tror. Undvik restaurangbesök och ta med matlåda till jobbet eller skolan.

Hitta på lugna och trevliga aktiviteter hemma, som knytkalas, i stället för kostsamma uteaktiviteter.

Se över abonnemang och prenumerationer, såsom strömningstjänster. En hundring i månaden kan tyckas lite, men har man flera springer det lätt i väg.

Slå ihop eventuella lån och se över dina försäkringar – kanske kan du minska dina kostnader.

Inventera garaget, vinden och garderoberna och sälj sådant du inte behöver på andrahandsmarknader.

Låt bilen stå i största möjliga utsträckning.

Är du skuldsatt? Prata med dem du är skyldig pengar. Vänd dig till kommunens skuldrådgivare. Det är aldrig för sent – ju förr man tar tag i det desto bättre.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut