Thomas Cook-konkursen kommer att ge rejäla ringar på vattnet. Arkivbild.
Thomas Cook-konkursen kommer att ge rejäla ringar på vattnet. Arkivbild. Foto: Tim Goode

Resebranschexperten: Sällskapsresan dör

Thomas Cook-konkursen kommer att slå hårt och brett mot resenärer, anställda och underleverantörer. Och framtiden ser oviss ut för hela branschen, enligt resebranschexperten Jan Ohlsson.

Resejätten Thomas Cook försätts i konkurs med omedelbar verkan. Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande under måndagsmorgonen.

-Det är en historiskt gigantisk konkurs som kommer få dramatiska effekter omedelbart. Jag hade förväntat mig att det skulle ske etappvis, för det här kommer att bli en gigantisk härva, konstaterar resbranschskribenten Jan Ohlsson.

I Thomas Cook-gruppen ingår det svenska resebolaget Ving.

TT: Vilka kan konsekvenserna bli?

-En direkt konsekvens är för de resenärer som är på resande fot just nu. De kan förutom att nekas flygresa hem också kastas ut från sina hotell eller krävas på mer pengar. Sedan påverkas säkerligen de ungefär 100 000 svenskar som har bokat flygresor inom koncernen under vintern. Konkursen kommer också att innebära en stor arbetslöshet, i och med bolagets över 20 000 anställda. En så stor koncern påverkar även underleverantörer, så som hotell, transportföretag och matleverantörer.

TT: Varför har det blivit så här?

-När charterbolagen började gå till lågprisbolagen för att köpa flygstolar skrev man på sin egen dödsdom. De har hjälpt sina rivaler att få en stabil linjetrafik och på det sättet undergrävt sin egen verksamhet. Resebolagen ger på det sättet heller inte någon bättre kvalitet än lågprisbolagen.

-Det här gör man samtidigt som sällskapsresan dör. Folk paketerar sina egna resor på nätet idag, det tar lite längre tid men blir billigare.

TT: Kan vi förvänta oss fler konkurser inom kort?

-Om man ser till hela Europa kan vi förvänta oss fler konkurser, men i Sverige lär Vings konkurrent TUI gynnas kortsiktigt av detta. Däremot väntar samma problem för dem långsiktigt. De behöver på sikt ett rejält sparpaket, de också.

TT: Ser det mörkt ut för hela charterbranschen?

-Med tanke på att man kan boka allt själv på nätet måste chartern hitta på något nytt för att överleva, till exempel genom temaresor.

TT: Ser du någon framtid för Thomas Cook och Ving?

-Jag oroar mig för företagets kommentar om konkursen. Att de säger att de ställer in alla flyg omedelbart och för framtiden vittnar om att det inte finns någon tanke på att rekonstruera företaget. Däremot tror jag att delar av det kommer att bli kvar efter en högst turbulent första period, men det är svårt att säga i vilken form, säger Jan Ohlsson.

Hilda Djupenström/TT

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut