Söndagskvällar klockan 21–22 görs allra flest köp på nätet enligt betaltjänstföretaget Klarna. Arkivbild.
Söndagskvällar klockan 21–22 görs allra flest köp på nätet enligt betaltjänstföretaget Klarna. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnor e-handlar mer – men män köper dyrare

Söndagskvällar mellan klockan 21 och 22. Då handlas det som mest på nätet. Flest köp gör kvinnorna som även spenderar mest pengar, enligt statistik från betaltjänstföretaget Klarna.

Företaget har i en e-handelsrapport tittat på köpmönster utifrån den faktiska försäljningen genom Klarnas betallösningar. Det är en tydlig skillnad mellan könen. Medan män har ett högre snittordervärde görs merparten av köpen (66 procent) av kvinnorna.

Kvinnorna spenderar också mer pengar på onlineköp (67 procent av totalsumman i sammanställningen) än männen.

-Det är svårt veta varför, men vad vi vet är att när det gäller köp i fysiska butiker så gör kvinnor totalt sett fler än män. Det tror vi beror på att kvinnor gör flera hushållsköp vilket man också märker på vilka varor det handlar om. Vi har trott att vi har ett samhälle som är jämställt men när det gäller handel så är vi inte riktigt där än, säger Viveka Söderbäck, expert på konsumentbeteende vid Klarna.

Helghandel

Åldersmässigt återfinns inte oväntat den mest köpstarka kategorin i åldersgruppen 36–55 år. Men den snabbast växande åldersgruppen är 56 år och äldre.

De flesta köpen sker framförallt i slutet av helgen.

-Ju senare i veckan desto färre köp för att sedan explodera på söndagen och spilla över lite på måndagen. Vi tror att det är så att man kollar runt under veckan och sedan tar beslut.

TT: Hur bör e-handlare tänka kring sin verksamhet?

-Jag tror generellt sett att man ska tänka mer och mer på att ha såväl en onlinelösning som en fysisk butik. Tidigare såg vi fysiska butiker som skaffade onlinehandel, nu ser vi även det motsatta där man till exempel kan ha ett showroom eller liknande, säger Viveka Söderbäck.

Högst i Danderyd

Statistiken från Klarna visar att ökningen under första halvåret 2019 var allra störst i Gävleborg, Kronoberg och Stockholms län. Timrå i Västernorrlands län är den snabbast växande enskilda kommunen.

Allra högst snittordervärde återfinns däremot i Danderyds kommun med Lidingö som tvåa och Arjeplog som trea.

Tobias Österberg/TT

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut