Bostadsutvecklaren SSM:s nyproduktion West Side Solna. Arkivbild.
Bostadsutvecklaren SSM:s nyproduktion West Side Solna. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bra för byggbolagen – men få nystarter oroar

Efter ett par tröga år verkar byggföretagen nu fått igång försäljningen av nyproduktion. Marknaden tycks ha stabiliserats och bolagen levererade starka rapporter under det andra kvartalet.
Men nystarterna är alldeles för få, säger analytikern Martin Guri.

Byggbolagen kan utnämnas till vinnare efter andra kvartalets rapportflod. Låga räntor och ett stort underliggande behov gjorde att flera av dem levererade över förväntan.

Den kommersiella fastighetsutvecklingen blomstrar och flera verka nu fått undan en stor andel tidigare svårsålda nybyggda projekt.

Justerat priser

För byggkoncernen Skanska minskade mängden osålda enheter med så mycket som en tredjedel jämfört med föregående kvartal – och det är en stor rörelse på bara tre månader, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

– Det här är projekt som man startade för länge sedan men fortfarande inte lyckats sälja, men nu verkar det som att det går bättre igen, säger han.

– Och det bekräftar väl den här lite mer ljusa bilden av bostadsmarknaden som funnits. Andrahandsmarknaden har haft en hög omsättningshastighet och priserna har varit rätt stabila under en period.

Visst har byggbolagen varit tvungna att justera priserna på nyproduktion. Något som i vissa fall resulterat i pressade marginaler och bostadsbyggaren Bonava uppvisade till exempel ett kraftigt lägre resultat under andra kvartalet.

– Å andra sidan är det ju ändå en tydlig förbättring jämfört med hur det var förut. Då försökte man inte ens att rea ut husen eftersom det förmodligen inte skulle resultera i så mycket, säger Esbjörn.

-Nu finns det uppenbarligen en efterfrågan.

Få nystarter

Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Chevreaux, är mindre positiv i analys av bostadsmarknaden. Marknaden och priserna har stabiliserats – men det beror ju enbart på den akuta bostadsbristen.

En situation som nu dessutom ser ut att kunna förvärras då nybyggandet för första gången på över fem år minskade under det första halvåret – med cirka tio procent jämfört med samma period i fjol, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

– När spelreglerna ändras så startar inte bostadsbolagen så många projekt, säger Guri och syftar bland annat på de nya amorteringskraven.

– Antalet nystarter har sjunkit dramatiskt och det här kommer att leda till en ännu akutare brist på bostäder framöver.

Flera byggbolag anser att de anpassat sig till efterfrågan och att de nu fokuserar mer på billigare bostäder. Men det ger inte Guri mycket för.

– Byggbolag har sagt i hela mitt vuxna liv att de ska bygga billigare, men det har de inte lyckats med eftersom det är andra kostnader som stiger hela tiden, säger han.

– Det är jättebra – men marginellt.

Malin Jansson/TT

Fakta: Byggbolagens andra kvartal

Resultat efter finansiella poster Omsättning

NCC 380 (427) 14 610 (14 349)

Skanska 2 699 (1 307) 45 769 (42 518)

JM 506 (504) 3 944 (4 125)

Bonava 160 (270) 2 758 (2 773)

Miljoner kronor, motsvarande period förra året inom parentes

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut