Begagnade bilar mindre populärt 2018

För första gången på sex år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Bensinbilen är den riktigt stora förloraren medan såväl diesel- som elbilar slog försäljningsrekord.

Sifforna, som kommer från bilvärderingsföretaget Bilprisers rapport för 2018, visar att försäljningen av begagnade bilar sjönk med över 1,5 procent jämfört med föregående år, vilket motsvarar 20 500 bilar. Minskningen är den största sedan företaget började med sina mätningar 2010 och troligtvis ligger flera faktorer bakom minskningen, säger Henrik Littorin, vd för företaget:

- Det var ett händelserikt år för branschen. Vi fick de nya skattereglerna bonus malus, amorteringskravet i mars, den första räntehöjningen på flera år och det fanns även en generell oro för konjunkturen som påverkade, säger han.

Generell minskning

Trots den generella minskningen ökade bilhandlarna 2018 marginellt försäljningen av begagnade bilar. Minskningen skedde i stället mellan privatpersoner, där försäljningen sjönk med 2,45 procent gentemot 2017.

- Jag tror framför allt att skillnaden beror på att bilhandlarna har blivit bättre på att kommunicera sitt budskap för begagnande bilar, snarare än att privatpersoner har blivit sämre på att sälja. Många tycker också att det känns säkrare att köpa av bilhandlare, säger Henrik Littorin.

Fortfarande är det bensinbilen som säljs mest av begagnade bilar, men försäljningen minskade med över 5 procent gentemot 2017. I stället är det försäljningen av diesel- och elbilar som ökar.

Ökad försäljning

- Ska du ha en bättre begagnad bil sett till mil, ålder och slitage är det ofta en gammal tjänstebil som gäller. Många av den typen är dieselbilar och därför ser vi nu denna tillväxt. För el- och elhybrider är det ännu små siffror det handlar om, även om försäljningen har ökat.

Johan Marnell, vd för återförsäljaren J Bil i Stockholm, säger att han märkt av att försäljningen av bilar med förbränningsmotor minskar. Men precis som Henrik Littorin ser han att människor också nu är mer benägna att köpa sin bil hos en återförsäljare än privat.

Trots det har han även upplevt en liten avmattning i försäljningen, framför allt under slutet av 2018.

- Vi märker snabbt att utvecklingen på börsen påverkar försäljningen, sådana saker skapar snabbt förstärkt oro. Men nu i början på året har det börjat vända tillbaka igen.

Fakta: Tips för dig som ska köpa begagnad bil

Är du på jakt efter en bil, men vill inte betala för en sprillans ny? Här är tips för dig som vill köpa begagnat hos bilhandlare eller privat.

Köper du av privatperson gäller köplagen, vilket innebär att du har sämre skydd än om du köper hos en bilhandlare. Med köplagen gäller i första hand det du har kommit överens om med säljaren, därför kan du inte klaga på fel som du borde ha känt till. Undersök därför bilen noga.

Vid köp från privatperson, kontakta Transportsstyrelsen för att kontrollera att säljaren verkligen äger bilen och att det inte finns skulder kopplade till den.

Undersök marknaden på förhand för att bilda dig en uppfattning om prisläget för den bil du är intresserad av.

Skriv ett köpekontrakt så att villkoren för köpet är tydligt för båda parter.

Om du ska byta in din gamla bil när du köper hos bilhandlare är det bra att göra det hos en handlare som har specialiserat sig på ditt märke. De betalar ofta bättre.

När du hämtar din nyköpta bil från bilhandlaren är det bra att göra en leveranskontroll innan du kör iväg. Kontrollera bromsar, styrning, lampor etc. Kontrollera att lacken inte är skadad. Kolla att bilen levereras med det som ni kommit överens om i köpehandlingen.

Källa: Konsumentverket

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut