Barnens jubel: Slutsurfat på segt bredband – men bonden tvekar

Notera att denna artikel är från förra året.
Barnen på Bodbysunds miljöskola tog emot beskedet om att byn ska få bredband via fiber med stor glädje. ”Segt”, var ett allmänt omdöme om det nuvarande.

– När det är långsamt måste vi ibland jobba med annat istället, sa Ida Larsson som prövade skridskobanan bakom skolan.

Ta Kumsku i årskurs sex hoppas också på snabb uppkoppling.

– Jag använder internet nästan hela tiden. På skolan mest för att söka fakta, säger han.

Även personalen var positivt överraskad. Förskolläraren Katarina Larsson är uppvuxen i byn men bor numera i Burträsk.

– Äntligen! Jag visste inte att byn var med. Fiber var på tal för 16 år sedan redan. Vi har själva tittat på hus här tidigare och jag tror att utbyggnaden kan gynna inflyttning i byn, säger hon.

– Det känns positivt och kul att man väljer att utveckla även i mindre byar. För skolans del är det jättebra. När alla elever surfar samtidigt går det långsamt och då blir de till slut lite less, säger rektor Ulrika Marklund.

Håller kontakt

Intill skolan står Jan och Elna Wiklund vid sin villa och lastar in ved i källaren. De hade redan läst om den glädjande nyheten på morgonen.

– Det har vi väntat på länge. Vi ska absolut dra in fiber. Det känns viktigt också om man ska sälja huset en dag, utbrister Elna Wiklund.

– Hoppas bara det blir så nu. Att ha fungerande bredband är lika viktigt i dag som när man för länge sedan installerade fast telefon, säger Jan Wiklund.

De använder dagligen internet för att utföra administration såsom bankärenden, men även för att hålla kontakt med barn och barnbarn på annan ort.

– Vi hade ett möte om bredbandet för några år sedan och det var bra uppslutning. Jag tror de flesta i byn hakar på, även om en del kanske tycker det är dyrt, säger Jan Wiklund.

Osäker

Lantbrukaren Per Vikström i Kåsböle är lite mer tveksam.

– Det är jättesvårt att sia om framtiden. Vi kan se hur tekniken var för tre år sedan. Var ligger den luftburna tekniken om ett par år? Men ska man satsa på att gräva för 25 000–30 000 kronor samt betala dyrt abonnemang efter det? säger han.

I sin verksamhet behöver han en pålitlig uppkoppling då flera larm i ladugården kräver det. Onlinesupport för mjölkroboten och journaluppdatering kräver bra uppkoppling. ADSL via kopparlina är alternativet i dag och det fungerar.

– Men det får inte bli sämre. Har jag inte fungerande larm bryter jag mot djurskyddslagarna. Det finns ju en risk att kopparlinan försvinner framöver, säger han.

Dagens 4 G fungerar inte för hans verksamhet.

– Det är för osäkert, men jag är positiv till teknikutveckling på landsbygden, säger han.

Per Vikström, mjölkbonde, Kåsböle.

Behöver kontroll

Har jag inte fungerande larm bryter jag mot djurskyddslagarna.

Positivt. Läraren Mattias Laisfeldt och rektor Ulrika Marklund är tacksamma att bredbandet blir snabbare. Foto: Thea Holmqvist.
Positivt. Läraren Mattias Laisfeldt och rektor Ulrika Marklund är tacksamma att bredbandet blir snabbare. Foto: Thea Holmqvist. Foto: Thea Holmqvist.
Foto: Thea Holmqvist.
Foto: Thea Holmqvist. Foto: Thea Holmqvist.
Funderar. Per Vikström driver ett lantbruk och är beroende av bra uppkoppling.
Funderar. Per Vikström driver ett lantbruk och är beroende av bra uppkoppling. Foto: Funderar. Per Vikström driver ett lantbruk och är beroende av bra uppkoppling.
Har väntat. Elna Wiklund använder internet dagligen och vill dra in fiber i villan. Foto: Thea Holmqvist.
Har väntat. Elna Wiklund använder internet dagligen och vill dra in fiber i villan. Foto: Thea Holmqvist. Foto: Thea Holmqvist.
En glad överraskning. Det tyckte barn och lärare det var att fibernätet kommer till byn och skolan. Foto: Thea Holmqvist.
En glad överraskning. Det tyckte barn och lärare det var att fibernätet kommer till byn och skolan. Foto: Thea Holmqvist. Foto: Thea Holmqvist.
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut