Efter konkursen – spår dyster framtid för Skellefteå

Skellefteå var inte rätt plats för Northvolts batterifabrik säger professor Magnus Henrekson, som inte tror att det finns någon framtid för fabriken efter Northvolts konkursbesked.
Författaren Arne Müller delar inte bilden av Skellefteå.
– Jag håller inte med om att det var fel plats, säger han.

Oavsett om nya ägare tar över fabriken i Skellefteå kommer Skellefteå att drabbas av konsekvenserna av konkursen, tror Arne Müller. Arkivbild.

Oavsett om nya ägare tar över fabriken i Skellefteå kommer Skellefteå att drabbas av konsekvenserna av konkursen, tror Arne Müller. Arkivbild.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Ekonomi2025-03-16 13:56

Nyheten i korthet

  • Northvolts konkurs har skapat osäkerhet kring framtiden för batterifabriken i Skellefteå. Professor Magnus Henrekson tror inte att fabriken har någon framtid.
  • Henrekson menar att Skellefteå var fel plats från början, medan författaren Arne Müller pekar på tillgången till förnybar energi och råvaror i området som fördelar. Han kritiserar också bristen på statligt stöd för kommuner som Skellefteå.
  • Båda är överens om att konsekvenserna för Skellefteå kommer att vara allvarliga, oavsett om en ny ägare tar över fabriken eller inte. Henrekson är tveksam till att någon kommer att vilja, eller kunna, driva vidare batteritillverkningen.

Magnus Henrekson är professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning och var en tidig kritiker av Northvolts stora batteriindustrisatsning.

Han tycker också att Skellefteå var fel plats för fabriken från början, eftersom kommunen inte hade förmåga att svälja en så stor etablering.

– Vi såg en överhettning. Det fanns inte bostäder, man slog ut andra existerande bolag genom att ta deras personal. Kommunen och regionen har gjort en massa kringinvesteringar i hopp om framtida skattebaser och inkomster från alla personer som jobbar där – och det kommer man inte att få nu, säger han till TT.

undefined
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och verksam vid Institutet för näringslivsforskning, tror inte på en framtid för Northvolts batterifabrik. Arkivbild.

Arne Müller är journalist och författare som bland annat skrivit böcker om den gröna omställningen. Han håller inte med Henrekson.

– Jag tycker Skellefteå är en bra plats för den här typen av fabrik. För man ska kunna producera batterier som är gröna på riktigt så behöver man förnyelsebar el, och det finns i Skellefteå. Det är också en fördel, åtminstone på sikt, att en stor del av råvarorna man behöver för att tillverka batterier finns i närområdet.

Det hade kanske varit lättare att hitta arbetskraft om fabriken etablerats på en mer befolkad plats, men det ser Müller som ett större misslyckande av samhället.

Sommaren 2023 fick den statlig utredaren Peter Larsson i uppdrag att titta på vilka statliga insatser som kan möjliggöra för hållbart samhällsbyggande och snabb befolkningsutveckling i Norrbottens och Västerbottens län, i skenet av de stora industrietableringarna. Arne Müller säger att Peter Larsson var supertydlig i sin rapport – kommunerna klarar det inte på egen hand utan stöd från staten.

– Riskerna som kommunerna bär är enorma.

undefined
Arne Müller är författare och journalist och har skrivit flera böcker om den gröna industrin och investeringarna i norra Sverige. Han håller inte med om att Skellefteå var fel plats för en batterifabrik. Arkivbild.

Har Skellefteå och de andra kommunerna fått tillräckligt med stöd?

– De fick inte ett smack.

Tror du de kommer få stöd?

– Inget pekar på det.

Det brukar pratas om Norrlandsfonden, är det för lite pengar?

– Det är väldigt lite pengar i förhållande till de behov som finns, säger Arne Müller.

Efter att Northvolt lämnat in konkursansökan på onsdagen är Magnus Henrekson mycket tveksam till att någon kommer att vilja, eller kunna, driva vidare batteritillverkningen.

– De kinesiska stora tillverkarna verkar egentligen inte ens intresserade av att lägga verksamhet där, även om de skulle få byggnaden gratis, för de tycker inte att den är byggd rätt och det passar inte, säger Magnus Henrekson till TT.

Att någon annan aktör skulle vilja kliva in håller han inte heller för troligt. Den som eventuellt tar över kommer att bli tvungen att börja från början, säger han.

– Det är en lång väg att lära sig att göra och bli bra på de här processerna. Uppenbarligen har inte Northvolt klarat av det. Det kommer också vara mycket svårare att få kreditfinansiering för att bygga en batterifabrik eller få i gång en batterifabrik nu efter den här kraschen.

Arne Müller är försiktig med att uttala sig om chanserna för någon ny ska ta över fabriken. Hur det än slutar kommer Skellefteå att påverkas, tror han.

–Tyvärr, oavsett om man lyckas eller inte blir konsekvenserna för Skellefteå väldigt allvarliga. Låt oss säga att det går att hitta nya ägare och driften fortsätter, då kommer det ändå att bli något helt annat än vad det var tänkt att bli.

När Northvolt etablerade sig fick det stora spridningseffekter på andra delar av ekonomin i Skellefteå. Underleverantörer och andra bolag växte fram runt Northvolt, befolkningen i kommunen ökade och nya byggprojekt drog igång.

En omstart får inte samma spridningseffekter, säger Arne Müller och drar paralleller till när gruvan i Pajala startade om efter en konkurs. Då kom i stort sett bara industrijobben tillbaka.

– Man är helt enkelt mer försiktig. Jag skulle vilja säga något annat, men jag tror effekterna för Skellefteå kommun kommer vara väldigt kännbara, säger han och lägger till:

– Vilket åter leder mig tillbaka till frågan om det är rimligt att en kommun bär hela risken i samband med en sådan här investering?

Magnus Henrekson tycker att Northvolts ägare gjort många fel längs vägen till dagens konkursansökan.

– Det kanske mest ansvarslösa tycker jag var att inte fokusera på att lära sig att industriellt bygga bra batterier i Skellefteå. Innan man ens hade lärt sig att göra batterier industriellt i Skellefteå satte man i gång och skulle bygga en fabrik i Borlänge, en i Göteborg, en i Tyskland, en i Montreal och till och med en i Texas.

Det finns bara en sak som han nämner som han tycker att Nortvolts ägare var bra på.

– Man var ju uppenbarligen väldigt duktiga på att skapa en bild av att allting är så väldigt bra. Och man kan ju förvånas över den lojaliteten som har funnits bland anställda att inte gå ut och berätta att saker och ting inte fungerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!