Willys vill minska matsvinnet - skänker mat till välgörenhet

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-09 12:14

  I morgon, onsdag, inför Frankrike en lag som gör det förbjudet för franska livsmedelskedjor att slänga mat. På hemmaplan i Sverige tar Willys upp kampen mot matsvinnet genom att inleda samarbeten med lokala välgörenhetsorganisationer över hela landet. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörenhet istället för att slängas.

Nästan två av tre svenskar (63%) tycker att det mycket viktigt att vi minskar vårt matsvinn och fyra av tio (41%) är beredda att själva bidra genom att slänga mindre mat i soptunnan nästa år – det visade en undersökning som TNS-Sifo gjorde på uppdrag av Axfood i slutet av förra året.

Matsvinnsfrågan är het, både bland konsumenter och i dagligvaruhandeln. Varje år slängs mer än 60 000 ton ätbar mat i svenska livsmedelsbutiker.  Willys har agerat för att minska svinnet i butikerna genom smarta beställningssystem och noggranna rutiner för hantering. Men även på Willys slängs en hel del mat. Något som kedjan nu vill ändra på.

– Att slänga mat är inte försvarbart, varken ur ett miljömässigt, socialt eller ekonomiskt perspektiv, säger Thomas Evertsson, vd på Willys. Vi vill ta upp kampen mot matsvinnet. Som ett led i det arbetet inleder vi nu samarbeten med välgörenhetsorganisationer runt om i landet, dit vi skänker mat som vi inte längre kan sälja, men som fortfarande håller god kvalitet.

I 16 butiker på ett tiotal orter är arbetet redan igång, till exempel i Visby, där Willys skänker mat till ett härbärge för hemlösa, eller i Östersund och Ystad där Frälsningsarmén använder maten i sina soppkök. Under 2016 trappas satsningen upp och i slutet av året är målet att cirka 50 butiker ska ha etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörande ändamål istället för att slängas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!