Nyligen demonstrerade Hiab och bureföretaget Lefab hos Martinsons i Bygdsiljum ett helt nytt sätt att manövrera virkeskranen i timmerbilar. Hiab är först i världen med en lösning där föraren kan sköta detta från lastbilshytten med hjälp av VR-glasögon och manöverspakar.
– Det här måste få Arbetsmiljöverket att hoppa av glädje, säger Anders Eriksson, vd för Lefab som är återförsäljare av systemet.
Lefab var först i världen när de i slutet av 1970-talet började producera kranhyttar för timmerbilar.
– Tidigare fanns det bara sittnockar på flaket, berättar Anders.
Tillverkningen av kranhyttar har Lefab sedan länge slutat med men nu är de istället med om att lansera den allra senaste lösningen för manövrering av kranar.
HiVision är ett virtuellt system med fyra utplacerade kameror som live sänder bilder till föraren vilken använder VR-glasögon. Föraren får då i realtid en 240-gradersvy och kan manövrera kranen som vanligt.
– Det här förbättrar arbetsmiljön för föraren som nu kan sitta inne i värmen och sköta hanteringen av timret. Det eliminerar också risken för halkolyckor eftersom föraren inte längre behöver kliva upp och ner på flaket, säger Jan Jonsén, från Hiab som fanns med på demonstrationen hos Martinsons.
En annan vinst med det nya systemet är att föraren vinner tid och eftersom det inte behövs någon kranhytt kan vikten på ekipaget minskas med flera hundra kilo.
Tester med systemet har genomförts både i Finland och i Sverige.
– Det har visat sig att förarna snabbare än vi trodde har vant sig vid det nya systemet, berättar Jan
Tomas Strinnholm, från Olofssons Åkeri i Bredträsk, Bjurholm, är en av dem som testade HiVision i Bygdsiljum.
– Det känns hur verkligt som helst. En bra lösning för att slippa gå ut när det regnar och blåser, säger han.
Simon Eriksson, Åström Åkeri i Robertsfors, prövade också.
– Det gick betydligt bättre än jag trodde, berättar han
Jan Jonsén konstaterar att det finns ett stort intresse från marknaden för systemet.
– Vi har till exempel redan fått beställningar från Tyskland och Japan verkar också vara en mogen marknad för den här lösningen, säger han.
I utvecklingsarbetet har Hiab fått arbeta hårt med att hitta bra lösningar som klarar dålig sikt.
– Men det löste vi, avslutar Jan Jonsén.