Idag genomfördes vetenskapsfestivalen ForskarFredag i Skellefteå. Full fart var det under dagen på Campus Skellefteå, Exploratoriet och The Great Northern.
Årets tema var "Människan bakom forskningen". På Campus Skellefteå genomfördes tolv miniföreläsningar, vetenskapsbio, workshops, forskarmässa, Nobelmuseets posterutställning och besökarna fick också följa med på en utlandsfödd akademikers resa till Korta vägen.
Ida Lindh, som forskar kring entreprenöriellt lärande, var en var en av föreläsarna. Hon visar på vad som brukar vara utmärkande för en framgångsrik entreprenör.
– De är duktiga på att lära och då är det speciellt viktigt att lära sig om vad som inte fungerar. Dessutom gör de inte som alla andra gör, säger hon.
Ida betonar också vikten av att ta tillvare de egenskaper som är unika.
– En bra entreprenör är öppen för nya perspektiv. Ofta är det kombinationen av två olika saker som leder till något nytt.
Hon lyfter även fram motivationen som en viktig framgångsfaktor.
– Man måste gilla det man gör. Det är viktigare än yttre motivation som vinst och ära.
Självtillit är också viktigt och här citerar Ida Pippi Långstrump "Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert".
Amanda Wikström, Ung Företagsamhet Västerbotten, UF, presenterade en undersökning som Handelshögskolan i Stockholm gjort på klasser som gick ut gymnasiet för 15 år sedan.
– Det visade sig att elever som drivit UF-företag hade en medelinkomst som var 35 700 kronor högre än elever som inte gjort det. UF-eleverna hade 44 procent högre chans att bli ledare och 20 procent mindre sannolikhet att bli arbetslösa, berättar hon.
På Idélabbet, som finns på Campus Skellefteå, fick besökarna göra egna 3D-smycken.
– Idélabbet är en plats som är öppen för alla som vill förverkliga en idé, berättar Sofia Gullholm, LTU Business.
På forskarmässan visade olika företag och organisationer upp sig för besökarna som också fick lyssna till några utlandsfödda akademiker.
– Jag studerade till jurist i Ryssland och drömmer nu om att arbeta som detta på ett större företag i Sverige. Men jag inser att det kommer att ta tid, berättar Maryan Vartanyan.
– I Uganda arbetade jag med socialt arbete och med frågor som berör mänskliga rättigheter. Mitt mål är att också jobba inom detta område här i Sverige, säger Eddy Kayango.
Exploratoriet på Nordanå tog emot några klasser från Moröskolan och Sunnanåskolan som fick testa sina experimentella vingar.
Hos Krenova på The Great Northern genomfördes samtal om entreprenörskap, entreprenören och nya affärsmodeller och på ett Science Café fick publiken möta Ida Lindh och Erika Lind som också är forskare på Luleå tekniska universitet.