Vattenfall kan slopa utdelningen

I år stod Vattenfall ensamt för en fjärdedel av utdelningarna till ägaren staten. Men efter det katastrofala första halvåret kan energijätten komma att slopa utdelningen helt, tror både analytiker och bolagets vd.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-07-24 17:27

- Man skulle kunna tänka sig att det faktiskt till och med blir slopad utdelning nästa år, säger Ingvar Matsson, kreditanalytiker på Swedbank.

- Och det kan väl ägarna i den här situationen förmodligen acceptera, tillägger han.

Enligt Vattenfalls utdelningspolicy ska bolaget dela ut 40-60 procent av vinsten efter skatt.

Men frågan är om det finns någon vinst att ta av vid årets slut. Vattenfalls gigantiska nedskrivningar innebar en förlust efter skatt på 17 miljarder kronor under första halvåret.

- Om man gör den enkla räkneövningen att lägga två normala kvartal på det här halvåret så ska man ju faktiskt inte riktigt kunna nå upp till att kunna dela ut, konstaterar Ingvar Matsson.

Vattenfalls vd Øystein Løseth verkar dra samma slutsats. På Dagens Industris fråga om bolaget kan tvingas slopa utdelningen svarar han:

- Ja, det är klart att den risken finns. Men det är i slutänden en ägarfråga.

Utredaren Hans Dalborg föreslog våren 2012 att styrningen av de statliga bolagen skulle flyttas från regeringskansliet till två fristående förvaltningsbolag - ett för bolagen med främsta syfte att skapa avkastning (som LKAB eller Vattenfall) och ett annat där huvudsyftet är att skapa samhällsnytta (som Almi eller Samhall).

Enligt modellen, som enligt utredarens förslag borde ha genomförts den 1 juli i år, skulle riksdagen samtidigt ges större inflytande över strategiska frågor.

Men någon omorganisation av statens bolagsstyrning har ännu inte skett.

- Frågan bereds fortfarande, säger Katarina Green på Finansdepartementets enhet för statlig bolagsförvaltning.

TT: Vad är det som är krångligare än utredaren trodde?

- Jag kan inte svara på det.

Nationalekonomen Henrik Jordahl på Institutet för Näringslivsforskning (IFN) följer den forskning som finns om bolagsstyrning i statliga bolag.

- Forskningen visar att statliga bolag oftast blir mer lönsamma och mer effektiva om de privatiseras. Vad det beror på kan man inte säga säkert men sannolikt är att just ägarstyrningen blir bättre, säger han

Ett börsbolag kan ha ett mer eller mindre koncentrerat ägande men det som forskningen om bolagsstyrning framför allt visar är att ett koncentrerat ägande, det vill säga att någon en enskild person, familj eller grupp äger en stor del av aktierna förbättrar bolagsstyrningen.

- Motivet för att staten ska äga företag är att man har något annat motiv än enbart hög avkastning. Är man bara ute efter hög avkastning så tycker jag att det är fel ekonomiskt sett att staten äger och driver företag, säger säger Jordahl.

Regeringen vill inte kommentera risken för utebliven utdelning från Vattenfall.

I våras delade Vattenfall ut 6,8 miljarder kronor till staten. Det motsvarar drygt 25 procent av de totala utdelningarna från de statliga bolagen på 26,6 miljarder kronor. Förra året uppgick Vattenfalls utdelning till 4,4 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!