På onsdagen hade STV besök av bland annat Hägglunds i Örnsköldsvik och norska bolaget Owren, expert på terrängkörningsfordon, vilket följs på torsdagen med bland annat av besök från Indien.
Det alla kommer för att se heter TL-5, en helt nyutvecklad bandvagn som har sin grund i Hägglunds bandvagn 206, som har sålts i över 11 000 exemplar.
Första kunden
Den första kunden till bandvagnen är redan klar – och det är dess TL-5 som nu finns på Varuträsket. Det handlar om ägarna till den klassiska kryssningssträckan och varumärket Hurtigruten som ska använda bandvagnen till turisttrafik på Svalbard.
Jim Wallström började onsdagen med en presentation av TL-5 på företaget på Degerbyn, vilken följdes av en visning på Varuträsket. Han berättade att ett samarbete funnits med Hägglunds i över 30 år.
När projektet med att ta fram en ny bandvagn började för tre år sedan hade STV två redan bandvagnar, TL-6 och MLI. Som grund för den nya hade de Hägglunds BV 206 som de gick vidare med och målet är en volymprodukt i förhållande till storasyskonen.
– Vi ville bland annat ge den en helt modern hytt, berättar Wallström och den hittades hos en lastbilstillverkare efter en stor analys av utbudet på marknaden. I grundhytten ryms nu en chaufför och sex passagerare i TL-5.
– Vi ville göra ett fordon som är bättre ur användarens synvinkel, med en bättre komfort och arbetsmiljö och en miljövänligare maskin, säger Linus Rosenius, försäljningsingenjör på STV.
Mer än 1000 timmar
Det var viktigt att den skulle passa en bredd av kunder då 70 procent av bolagets produktion går på export.
Konstruktören Lars Karlander bedömer att utvecklingstiden av den nya bandvagnen har passerat 1000 timmar.
– Den är tystare än vi trodde, säger Linus Rosenius.
– Åker du i gamla bandvagnar måste du ha hörselskydd, men här kan du sitta och prata i vanligt ton, berättar Lars Karlander.