Världsbanken sågar regelkrångel

Sverige är för byråkratiskt, varnar Världsbanken i en färsk rapport om affärsklimatet i landet. Sverige rankas som nummer 61, sämst i Norden, när det gäller just regelkrångel för nyföretagare

Ekonomi, näringsliv & finans2014-03-10 13:53

Bygglovsprocessen bör förenklas och det borde gå att snabba upp och förenkla för entreprenörer som vill starta nya företag, skriver Världsbanken.

Det är betydligt krångligare och dyrare att starta upp företag i Sverige än i jämförbara OECD-länder.

Exempelvis tar det i Sverige i snitt 16 dagar att starta ett nytt företag, vilket i länder som Nya Zeeland tar en halv dag, enligt Augusto Lopez Claros, chef för Världsbankens enhet för globala indikatorer.

Enligt rapporten rankas Sverige som nummer 61, sämst i Norden, när det gäller just regelkrångel för nyföretagare. För tre år sedan var Sverige på plats 39, enligt en färsk rapport från Världsbanken om det svenska företagsklimatet.

- Så Sverige har fallit 22 placeringar. Inte för att det har blivit krångligare i Sverige, utan för att det har förenklats i andra länder, säger Augusto Lopez Claros i samband med ett seminarium i Stockholm.

Problemet är inte bara en tidsödande process, enligt Lopez Claros. Det handlar även om att det är för dyrt - trots sänkningen av Sveriges krav på aktiekapital, från 100 000 till 50 000 för fyra år sedan.

- Om Sverige inte gör något kommer fallet att fortsätta, för andra länder slopar nu minimikraven på eget kapital helt och förkortar processen, säger Lopez Claros.

I rapporten varnar Lopez Claros även för skevheter i det svenska skattesystemet, där han tycker att beskattningen på inkomster och företagsvinster borde sänkas medan momsen och fastighetsskatten eller miljöskatter skulle kunna höjas i motsvarande utsträckning.

En annan fråga han lyfter fram är den byråkratiska byggprocessen i Sverige, som han tror har negativa effekter på bostadsbyggandet och därmed på arbetsmarknaden.

Han passar även på att kritisera löneläget för lärare, som han anser är för lågt, och att det inte lönar sig mer med eftergymnasial utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!