South Side Brewing Company i Tuvan och Vilda Kocken - Erik Brännström, lanserar nu världens första mustade lager. Denna unika julmust kommer att säljas av Systembolaget som privatimport och flera restauranger i Skellefteå har också tagit in den i sitt sortiment.
Norran Affärslivs redaktör fick äran att testa den första producerade flaskan av "Christmas Spirit Julmust", som har en alkoholhalt på 4,5 procent, och kunde konstatera att den har en helt egen smak.
– Både jag och Tommy Eriksson, som driver South Side, är riktiga smaknördar. I grunden på vår julmust ligger South Sides lager som vi kombinerat med min mustblandning med hemliga kryddor. Vi har också blandat in lingon för att få en lokal touch, berättar Vilda Kocken Erik Brännström.
Det har varit snabba ryck med tillverkningen och den här första julen räknar producenterna med att tillverka 2 000-3 000 flaskor.
– Vi kommer nog också att lansera en variant till påsken. Nästa jul hoppas jag att vi kan komma upp i en produktion på 20 000 till 30 000 flaskor.
Då kommer man via ett nybildat bolag ”Det vilda produktionsbolaget” att ha tillgång till Kallholmens tidigare bryggerilokaler i Skelleftehamn.
– Där kommer det både att bli produktion av såser, mat och dryck, berättar Erik Brännström och inflikar att den satsningen beräknas skapa sju arbetstillfällen.
Förutom introduktionen av den nya julmusten har Erik Brännström också fullt upp med att starta sin nya street food-kedja Vilda Kocken Takeaway & Deli.
– På onsdag blir det invigning av matstället på Stationsgatan i Skellefteå. I Sundsvall startar vi två ställen med samma koncept och vi letar nu också efter en bra lokal i Piteå. All mat till kedjan ska produceras i restaurangen Svensk Husmans på Hedensbyn, avslutar Erik Brännström