Erik Wennberg har arbetat med boken i ungefär ett år, vid sidan av sitt jobb som grafisk designer på Umeåbyrån Halleluja.
– Nu har jag fått hem ett exemplar från tryckeriet, så det känns skönt, säger han till Affärsliv24.
Boksläppet sker under Umeå Smakfestival, som arrangeras den 7–10 september på Skeppsbron.
– Då kan besökarna köpa min bok, och se mig intervjuas på scenen under lördagen – det känns lite nervöst faktiskt. Det här projektet har varit jätteroligt, men att bli intervjuad inför en massa människor, det känns som en utmaning, säger Erik Wennberg och skrattar.
I boken har Erik Wennberg besökt 20 olika gårdsproducenter – och därefter skapat recept utifrån deras råvaror.
– När man åker runt bland gårdarna inser man verkligen att det är ett dygnet runt-arbete – alla dagar på året. Jag har blivit väldigt imponerad över producenternas engagemang – och tacksam för att de orkar så att vi kan ha tillgång till alla dessa lokala råvaror.
Du har inte blivit sugen på att ha en egen gård?
– Nej, faktiskt inte. Det finns de som sköter det mycket bättre än vad jag skulle göra. Jag äter väldigt gärna lokalproducerat, men egen gård? Nej. Jag har insett att det är mer en livsstil än ett yrke.
Boken ges ut av Umeås eget bokförlag – North Chapter, som drivs av Anna Granlund. Bilderna har tagits av Matthew Phillips.
Finns det planer på fler böcker av dig?
– Nej, inte i nuläget. Men nu när jag har sett hur många producenter det finns i Västerbotten är det en lockande tanke att göra en uppföljare. Min bok som kommer nu har recept från 20 gårdar – jag skulle utan problem kunna göra om ytterligare 20.
Gårdarna som besökts ligger i hela länet, med visst fokus på Umeå med omnejd och fjällvärlden.
Du har även varit med i matlagningsprogrammet Halv åtta hos mig. När väcktes ditt matintresse?
– Det grundar sig nog i att jag var mycket med mamma i köket när jag var liten. Hon ville att allt skulle vara lagat från grunden och hon var noga med näringsinnehållet. Jag fick med mig det som liten och det har växt sig starkare. Sedan när jag fick familj blev det roligt att laga mat till flera – intresset är något jag tycker växer hela tiden.
Är dina barn matintresserade?
– Haha, nja. Fast de tycker om att äta …Jag har nog inte lyckats smitta av mig så märkbart än – men det kanske kommer.
Skulle du vilja jobba heltid med mat och kokböcker?
– Det skulle vara fantastiskt. Jag har även fått upp ögonen för varför det är så viktigt att äta svenskproducerat och lokalproducerat kött – om man nu ska äta kött. Det är en väldigt viktig fråga, som bland annat är kopplad till antibiotikaresistens. Dessa frågor skulle jag också gärna vilja jobba med.
Vad hoppas du att läsarna får med sig?
– Utöver att boken är en receptbok så ser jag den även som en besöksmålsbok. Jag hoppas att de som köper boken blir nyfikna på att åka ut till gårdarna och besöka dem. Många har dessutom små gårdsbutiker där de säljer sina egna varor. Det är en mysig grej att göra tillsammans med kompisar eller med familjen.
Hungrig på Västerbotten ska säljas på bland annat lokala bokhandlare, Ica Superteg, Adlibris och Bokus.
Elin Olsson/Affärsliv24