Tut tut - här kommer Grisbilen

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-12-06 14:38

Istället för att öppna en gårdbutik valde grisproducenten Anniqa Nygård i Flarken ett helt nytt grepp. Hon skapade Grisbilen, som åker runt till kunder och säljer kött. – Vi är som en glassbil, säger hon och skrattar.

Anniqa Nygård och maken Arne Edström har drivit Edgården i Flarken sedan 1985. När de drog igång sin verksamhet fanns många grisproducenter i Västerbotten och flera slakterier. Men efterhand försvann slakterierna, vilket påverkade lönsamheten och många producenter valde att lägga ned. – Men nu har vi slakteri igen och efterfrågan på att köpa lokalproducerat kött är stor, säger Anniqa.

Under en längre period hade hon funderat på att öppna en gårdsbutik, men kände samtidigt att avstånden skulle bli för stora. – Vi bor mitt emellan Umeå och Skellefteå. Att köra hit skulle bli alldeles för långt för kunderna, säger hon.

Därför bestämde hon och de två äldsta barnen Benjamin och Isabelle sig för att köra hem till kunderna med kött istället – lite som glassbilen fungerar. – Många köper en halv gris av en bonde och låter den ligga i frysen. Vår erfarenhet är då att vissa delar blir kvar länge och kanske till och med slängs.

– Då tycker vi att det är bättre att vi packar påsar med blandat och mer färdigt kött och säljer. Det är mycket behändigare, säger Anniqa.

Påsarna innehåller fyra eller åtta kilo kött och Anniqa förbereder köttet till bland annat färs, grytbitar och skivade kotletter. – I full produktion tar vi fram hundra grisar i veckan, så vi har en hög kapacitet. Vi kan ta många beställningar.

Premiärturen för Grisbilen gick i mitten av november och snart lanseras företagets webbplats. Hittills har alla beställningar skett via Facebook och telefon. – Vi håller fortfarande på att prova oss fram, så vi är väldigt lyhörda för vad våra kunder tycker, säger Anniqa.

Hon och barnen har gått kurs för att lära sig göra korv, leverpastej, bacon och rökt skinka, så inpå nästa år kan påsarna fyllas även med färdiga produkter. – Vår målsättning är inte att folk ska äta mer kött, vi vill att man ska äta bättre kött, kött av djur som har mått bra. Det ska vara lätt att få tag på lokalproducerat. I inledningsskedet kör Grisbilen bara hem till kunder som har lagt en beställning, men på sikt är målsättningen att ha färdiga rutter. – Vi har alltid lite extra med oss om någon vill spontanhandla. Det här blir enklare för kunderna – och det är mer miljövänligt att vi kör hem till dem än att alla våra kunder skulle sätta sig i varsin bil och köra ut till oss, säger Anniqa och tillägger: – En krona per kilo kött i de sålda påsarna ger vi till en till biståndsorganisationen Weeffect som bland annat jobbar med hjälp till självhjälp med fokus på bönders utveckling.

ELIN OLSSON/AFFÄRSLIV24

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!