Turismkonferens i Skellefteå med fokus på global attraktionskraft

Under torsdag och fredag genomfördes Länsturismkonferensen på Medlefors med ett 80-tal representanter från besöksnäringen. Temat var ”Global attraktionskraft”.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-10-13 17:30

Under de två dagarna fick deltagarna lyssna till en mängd föreläsningar och jobba i praktiska workshops. En av föreläsarna var Eva-Lena Frick som sedan januari 2016 är vd för Vasaloppet. Hon har själv en lång karriär som skidåkare bakom sig.

– Jag har ett mycket positivt minne från Skellefteå när mitt lag IFK Sävsjö tog en oväntad silvermedalj i damstafetten efter Sollefteå, berättar hon.

Eva-Lena Frick betonar vikten av att låta historien vara en del av framtiden.

– Man ska aldrig glömma sitt ursprung. Storytelling är en viktig ingrediens för att skapa intresse för ett evenemang, konstaterar hon.

I år har Vasaloppet bland annat firat Vasloppslegenden Mora-Nisse som skulle ha fyllt 100 år 2017.

– Och 2022 ska vi fira Vasaloppets 100-årsjubileum ordentligt. Då hade vi 119 startande och Ernst Alm, Norsjö IF som vann är fortfarande med sina 22 år den yngste vinnaren någonsin.

Mer än en miljon människor har deltagit i Vasaloppet sedan starten.

– I år har 66 582 personer åkt skidlopp hos oss och loppen på sommaren har lockat 30 829 personer. Det innebär att vi snart kan nå 100 000-strecket.

En annan av föreläsarna var Miranda Tjärnström från Skellefteå som är den enda tjejen som tävlar i watercross, där man kör snöskoter på vatten. Hon blev intresserad av den här nya sporten när hon besökte Burkarcupen i Lycksele.

– Det var en wow-upplevelse och jag bestämde mig för att också prova på det. I min första tävling åkte jag tio meter innan jag sänkte, sedan blev det tio meter till. Det var bra att börja då när det inte var så blodigt allvar med tävlandet. En av de andra som tävlade den gången var utklädd till näcken.

Nu har Miranda tävlat i sju säsonger och det kommer hon att fortsätta med.

– Jag har ännu inte stått överst på prispallen någon gång men tvåa har jag i alla fall blivit.

Hon konstaterar att de som tävlar i watercross har en "grym" gemenskap.

– Det här är ett familjeevenemang och vi låter alla komma in till oss i depån för att prata och titta på våra skotrar. Det har hänt att jag haft treåringar som hjälpt mig att tejpa dekaler på skotern, berättar Miranda Tjärnström.

Några av de andra föreläsarna var arkitekterna Ida Wressel och Eva Troive som berättade om ett projekt där de tänkt om och utmanat, där visioner blivit verklighet och fått stor betydelse för platsen och dess besökare.

Tina Frisk från resebyrån Ecolyx, som erbjuder ekolyxresor till småskaliga eko-destinationer i hela världen, berättade om sin affärsidé och bartendern Emil Åreng, som till vardags arbetar på Open/Closed i Umeå, avslöjade hur Västerbottens alla kontraster, personligheter, råvaror och dofter smakar i drinkform.

En workshop som genomfördes handlade om design och paketering där Ida Hansson – inredare, stylist och digital influencer – gav handfasta tips för marknadsföring, via sociala medier och smarta samarbeten. Dessutom hölls en workshop som fokuserade på sport och evenemang där projektet Sportup North bjöd in till diskussion och en workshop, som leddes av företaget Matstudion, behandlade vegetarisk och hållbar mat i besöksnäringen.

Länsturismkonferensen arrangerades av Region Västerbotten Turism i samarbete med Visit Vindelälven, Visit Umeå, Visit Hemavan Tärnaby, Destination South Lapland, Gold of Lapland och Visit Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!