Vid ett presseminarium idag torsdag på Rosenbad presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson det arbetsmarknadspolitiska läget. Hon konstaterar att sysselsättningen fortsätter att öka i god takt och antalet lediga jobb ökar både i privat och i offentlig sektor. Arbetslösheten sjunker snabbare än väntat och är nu nere i den lägsta nivån sedan innan finanskrisen. Snabbast sjunker arbetslösheten bland unga.
I takt med stigande sysselsättning och sjunkande arbetslöshet har bristen på arbetskraft stigit. Andelen företag som anger att de har brist på arbetskraft är nu 25 procent. Många arbetslösa saknar den yrkeskompetens och erfarenhet som arbetsgivarna efterfrågar.
Tillväxten i Sverige tar fart och BNP ökar. En anledning till den starka tillväxten är att befolkningen ökar snabbt, främst med anledning av asylinvandringen. Arbetsmarknadsministern konstaterar att det ljusare arbetsmarknadsläget innebär bättre möjligheter för grupper av arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden att få ett arbete; långtidsarbetslösa, utlandsfödda, personer med funktionshinder, äldre och unga utan gymnasieutbildning.
Området hälso- och sjukvård har störst svårigheter att rekrytera personer med önskad kompetens. Även inom utbildning och inom vård och omsorg är bristen hög. De största bristerna av högutbildad personal inom vård och skola är sjuksköterskor, läkare, förskollärare, specialpedagoger, gymnasielärare inom yrkesämnen och grundskollärare. Det finns även brist på undersköterskor men inte i samma utsträckning.
Många nyanlända har både utbildning och erfarenhet inom yrken där det råder brist på utbildad och erfaren arbetskraft. Regeringen har fört samtal med arbetsmarknadens parter, Arbetsförmedlingen och andra berörda myndigheter om att skapa snabbspår in på arbetsmarknaden för de nyanlända som har utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige. Tanken är att hitta paketlösningar som passar branschernas kompetensförsörjningsbehov.