Sveaskog i Arvidsjaur och Naturbruksgymnasiet i Burträsk som sedan flera år haft ett nära samarbete har nu vässat detta ytterligare. Det handlar då om att eleverna får praktisera på en skolskotare under handledning av den erfarne maskinföraren Mikael Åman.
Upplägget med en heltidsanställd handledare har tidigare använts hos Sveaskog i Lycksele och sedan förra hösten har det också testats i mindre skala i Arvidsjaur för att nu genomföras fullt ut. Skolskotaren i Arvidsjaur är fulltecknad till och med april 2017.
Sveaskog i Arvidsjaur har tidigare tagit emot elever ute hos ett maskinlag. Då har någon i maskinlaget haft ansvar för eleverna medan han eller hon kört sin egen maskin. Det fungerade men gav begränsad maskintid för eleverna. Med det nya upplägget tar handledaren hand om maximalt två elever som får fyra timmar maskintid per dag. Detta innebär att kvaliteten på maskintiden blivit mycket högre eftersom handledaren sitter med i maskinen och kan komma med råd och tips.
Under höstterminen har två elever gjort sin praktik i Arvidsjaur varje vecka, medan ytterligare två praktiserat hos Sveaskog i Lycksele. Skolskotarna i Lycksele och Arvidsjaur fyller nu hela praktikbehovet för eleverna i årskurs 2 och 3 i Burträsk.
– Vi får också signaler från våra entreprenörer att de tycker det är bra att vi kan erbjuda praktikplatser eftersom de själva har svårt att gör det, säger Michael Åman i ett pressmeddelande. .
På Naturbruksgymnasiet i Burträsk är man mycket nöjda med den här lösningen.
– Förväntningarna på maskintid är höga från branschen och vi vill göra vårt bästa för att leva upp till dem. Sveaskogs skolskotare blir därför ett mycket viktigt komplement till skolan, berättar Jimmy Persson, maskininstruktör på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.
Han betonar också vikten av att eleverna får en bra inblick i hur jobbet i ett maskinlag fungerar i verkligenheten.
– Något som är svårt att förmedla i skolmiljön.
Sveaskog står för alla kostnader för maskiner, handledare och boende medan skolan ersätter eleverna för resorna.
– Eftersom vi skickar iväg fyra elever varje vecka drar kostnaderna iväg. Kanske skulle det kunna vara något som branschen går in och stöttar, säger Jimmy.
Hos Sveaskog ser man det här upplägget som en viktig investering inför framtiden.
– Många maskinförare är äldre och vi ser ett stort behov att fylla på med ungdomar under kommande år. Vi anser att chanserna att lyckas ökar när vi kan erbjuda en praktik som känns givande och värdefull för eleverna, avslutar Jim Edström, produktionstekniker på Sveaskog.