Lantbruket i Sverige är satt under hård ekonomisk press. Nu erbjuder LRF företagarna i norra Sverige att trimma verksamheten genom att använda sig av företagsfilosofin Lean. I onsdags hölls den första inspirationsträffen på Brännfors Lantbruk i Åbyn, Byske som lockade ett 20-tal deltagare.
– Egentligen handlar allt detta om sunt bondförnuft, säger Birgitta Falk, affärsrådgivare vid LRF Konsult i Robertsfors.
LRF driver, tillsammans med flera rådgivningsorganisationer, ett projekt om Lean Lantbruk, med målet att öka lönsamheten hos de deltagande företagen. Hittills har cirka 100 företag genomgått ett 18-månadersprogram i Lean med coachning, utbildning av hela företaget, ledarskapsutbildning och erfarenhetsträffar.
Det är många omvärldsfaktorer, liksom konkurrenshämmande lagar och skatter, som bidrar till dålig lönsamhet inom svenskt lantbruk. Men det finns ändå en del som företagarna kan göra själva. Lean-metoden har visat sig fungera bra, trots lantbrukets komplexa verksamhet med levande djur, växande grödor och beroendet av vädrets makter.
Lean Production är en filosofi om hur man hanterar resurser. Syftet med Lean är att identifiera och eliminera alla faktorer i en produktionsprocess som inte skapar värde för slutkunden. Enkelt uttryckt handlar det om ”Mer värde för mindre arbete”.
– Vi ska också se djuren som våra kunder, konstaterar Birgitta Falk.
Toyota var först ut och begreppet blev internationellt känt 1988. Lean har även kommit att användas utanför tillverkningsindustrin, bland annat inom sjukvården och inom management. Och turen har nu kommit till lantbruket.
– Det gäller att skapa stabila system på gården och ha personal som trivs. Engagemanget är också viktigt, alla ska vara med och förbättra verksamheten, konstaterar Birgitta.
Det är många moment i lantbruket som ventileras under inspirationsdagen. Allt från att få en jämn inkalvning till hur man standardiserar ströbäddningen, informerar medarbetarna om det ekonomiska läget och hur man utövar ett modernt ledarskap.
– Att leda är något man lär sig och måste öva. Ett bra ledarskap gör att det blir fler ögon och öron som kan bidra till att utveckla verksamheten på gården. Mycket av ledarskapet handlar om kommunikation, säger Birgitta Falk
På plats fanns vid inspirationsträffen fanns även Nils-Henrik Eriksson, mjölkbonde i Rogsta, som provat Lean Lantbruk i 18 månader. Han har som mål att vem som helst ska kunna kliva in och sköta mjölkningen. Nils-Henriks vision är att syskonen som driver gården ska kunna åka därifrån och ändå fortsätter arbetet som vanligt.