Norran Affärsliv möter Anne och Doreen på Byske Gästgivargård där de och teamet som följer med dem på resan äter lunch. De kommer då närmast från Pite-Rönnskär där de tillbringat natten på vandrarhemmet i det gamla lotshuset. Från Pite-Rönnskär hann de också med en tur till Stenskär i Pite skärgård.
Dessförinnan har de bland annat varit ute på en kanottur med Conny Lundström i Kalvträsk och med Kalvträsk Vildmarkscenter som utgångspunkt vandrat upp på Vitberget. Den här dagen väntar en cykeltur från Lillkågeträsk till Svedjan där det blir ostprovning.
Anna och Doreen valdes ut bland 140 personer från europeiska storstäder som ansökt om att spela huvudrollerna i dokumentären. Kampanjen gick under namnet ”Freaking-awesome-lapland-offer”.
– De är helt perfekta för filmen, öppna, positiva och dessutom kompletterar de varandra. Doreen är en van resenär medan Anne inte är lika resvan, säger Ted Logardt från Visit Skellefteå.
Han och Saleta Beiro, som också arbetar på Visit Skellefteå, följer med på trippen liksom filmaren Johan Granstrand från företaget Sweet Earth.
– Det blir inte mycket sol och bad utan istället vill vi att de ska få uppleva vad som finns lite vid sidan av de traditionella turistmålen i Skellefteå, berättar Ted.
Från början hade man tänkt att huvudrollsinnehavarna skulle komma från Nederländerna eftersom företaget GoNordic satsat på resor från Amsterdam till Skellefteå. Men istället blev det Hamburg och London.
Anne och Doreen arbetar båda som illustratörer och designers. De har känt varandra sedan skoltiden i den tyska staden Brück som ligger i närheten av Potsdam.
– Vi brukar träffas en gång per år och när jag skickade in ansökan om resan till Skellefteå tänkte jag att det här var ett ypperligt sätt att göra det på, berättar Doreen.
Ingen av dem har tidigare rest i Sverige.
– Jag besökte en stuga i Sverige under två timmar när jag hälsade på vänner Norge, säger Doreen.
– Och jag var i Sverige med familjen när jag var liten men det har jag inga större minnen från, berättar Anne.
Inför resan till Skellefteå hade de ingen riktigt klar bild av vad som väntade dem.
– Vi fick inget schema, vilket är lite svårt för oss tyskar och kunskapen om Sverige som jag hade var från TV-serien Bron och från Beckfilmerna, säger Anne.
– Jag gillar den skandinaviska livsstilen och när det gäller naturen hade jag förväntat mig något liknande Norge fast plattare, berättar Doreen.
Att det blev fokus på vistelse i naturen är något som båda gillade.
– Jag har varit scout och det här var som att bli barn på nytt igen. Vi har haft en mycket cool upplevelse och teamet från Visit Skellefteå är helt fantastiska, säger Anne.
Att solen inte vill gå ner på kvällen är en ny upplevelse för henne.
– Jag är van att gå till sängs vid tiotiden men här har vi varit uppe till midnatt varje kväll.
Både Anne och Doreen kommer att rekommendera alla som de känner att åka hit.
– Det är skönt att det inte finns så många turister här vilket ger en unik naturupplevelse. Dessutom finns det så mycket att göra för den som kommer hit, säger Anne.
Ted Logart berättar att målet med filmen är att den ska få upp presumtiva besökares ögon för naturen som finns här och även för vardagslivet i norra Sverige.
– Vi filmar resan rakt upp och ner och lyssnar till de kommentarer som Anne och Doreen har. Lite jobbigt hade de på vandringen upp på Vitberget och under resan till Stenskär blev de dyblöta när de översköljdes av en stor våg vilket vi också kommer att visa, säger Ted.
Han konstaterar att konkurrensen om internationella besökarna är stenhård.
– Skellefteå har mycket bra att erbjuda, inte minst för den naturälskande, globala resenären och vi måste hela tiden hitta nya vägar för att väcka intresse hos våra potentiella besökare, avslutar Ted Logardt.
Filmen kommer i höst att lanseras på digitala plattformar.
Det är skönt att det inte finns så många turister här vilket ger en unik naturupplevelse.