Stormöte om 5G - vem ska betala?

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) träffar under dagen en lång rad aktörer som har intressen i de kommande mobila 5G-näten. Den centrala frågan är: Vem ska betala för utbyggnaden?

Ekonomi, näringsliv & finans2017-12-05 17:38

Inbjudna till mötet var nätbyggare som Ericsson och Huawei, de svenska mobiloperatörerna, företrädare för industribolag och flera myndigheter och organisationer. Uppbyggnaden av de nya snabba mobila bredbandsnäten inleds nästa år och kommer att nå full fart ett par år senare.

Vem betalar?En av nyckelfrågorna handlar om vem som i slutändan ska betala för de nya näten. Den nya generationen bredbandsnät är i första hand inte avsedda för vanliga konsumenter, som ju betalade 4G-näten över mobilräkningen, utan för olika industrier, sjukvården och andra samhällsaktörer.

Peter Eriksson säger till TT att osäkerheten om hur finansieringen av 5G ska se ut finns i de flesta EU-länder.

- Men på det här mötet tycker jag att vi tog ett steg framåt. Det pågår en rad pilotprojekt inom flera områden och budskapet i dag var att de måste utvidgas. Men som jag ser det har Sverige två fördelar: dels ett utbyggt fibernät i mycket hög klass, vilket är en grundstruktur även för 5G, och dels är vi bättre än de flesta på att samarbeta mellan företag och myndigheter. Det behövs många aktörer för att räkna hem de här investeringarna, säger han till TT.

Svenskt samarbeteHan får medhåll av Mats Lundbäck, teknisk chef för Telia Sverige.

- Sverige är tillräckligt litet för att vi ska samarbeta för att få fart på utbyggnaden. Vi har redan i dag samarbeten med industriföretag som till exempel Boliden och Scania, men för att det som i dag är en teknisk innovation som fungerar rent tekniskt ska kunna rullas ut på bred front krävs ytterligare insatser som till exempel nytt spektrum, ändrad lagstiftning där det behövs och att beställare som kommuner och landsting i sina upphandlingar tänker långsiktigt.

- Vi är inte oroade för att alla affärsmodeller för en bred 5G-utbyggnad i dag inte är klara. Fortsätter vi med tester och utvecklar användningen så kommer affärsmodellerna på plats och då kommer också utbyggnaden att ta fart, säger Carl-Johan Rydén, reglerings- och säkerhetschef på Tele2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!